Belföld

Elkezdik építeni a Budapestet körbezáró hőgyűrűt

Hétfőn Pesten és Budán egyszerre több helyszínen kezdődik meg a fővárosi hőgyűrű kivitelezése, Budapest több pontján is távhővezetéket építenek, illetve bővítenek – tájékoztatta a Távhő Zrt. pénteken az MTI-t.

A közleményben azt írták, Budáról Pestre az Erzsébet híd alatt viszik át a távfűtést, először az V. kerületbe, majd a szomszédos városrészekbe is. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél és a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna is épül, amelyeket egy különleges eljárással készített közműalagút köt majd össze.

A beruházás első üteme szakaszosan hétfőtől október végéig tart, ezen időszak alatt a budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő és Döbrentei tér környékén, a pesti oldalon a Március 15. téren, a Szabad sajtó útján, a Kossuth Lajos utca, valamint a Városház utca térségében várhatóak forgalmi változások, terelések. Az Erzsébet hídon zajló munkálatok a forgalmat nem zavarják majd, mert a vezetékeket a hídszerkezet alatt vezetik végig. A közműalagút építése miatt nem kell megbontani a Kossuth Lajos utca belső szakaszán az útburkolatot, ezért ott sincs szükség forgalomkorlátozásra – tájékoztattak.

Hozzátették, a forgalmirend-változásokról a Budapesti Közlekedési Központ ad majd részletes tájékoztatást. A közlemény szerint a társaság a Kéménymentes belváros programmal a fővárosi távfűtési hőgyűrű részeként bővíti vezetékhálózatát. A budapesti külvárosi részeken található távfűtéses övezeteket összekötik, így a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés. Ezzel zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak az ott élők – írták.

Felmérések szerint a 45 ezer budapesti gázfűtésű háztartás távhőre átállítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid- és csaknem 80 tonna egyéb károsanyagkibocsátás-csökkenést eredményezne – közölték.  Az ütemezés szerint a teljes kivitelezés – a helyreállítással együtt – jövő év április 30-áig befejeződik – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik