Belföld
Woman using smartphone and laptop with icon graphic Cyber security network of connected devices and personal data security

Így tudod biztonságossá tenni a géped öt egyszerű lépésben

Manapság már nemcsak azért érdemes tenni, hogy a lakásunk/házunk ne legyen könnyű préda a betörőknek, de a számítógépeinket is védeni kell az illetéktelen behatolók ellen. Mindez elsőre szakembert igénylő feladatnak tűnhet, valójában viszont néhány okos lépéssel könnyedén megelőzhetjük a sokszor szimplán könnyelműségből bekövetkező bajt.

#1: JELSZÓVAL VÉDD A GÉPEDET

A lehető legkézenfekvőbb szabály, sokan mégsem foglalkoznak vele: állítsunk be jelszót a gépünkre. Ez tényleg csak alap szintű védelem, de már az is simán elriaszthatja a próbálkozókat, ha van egy jelszavunk, amit minden indításkor, és a gép lezárását követően be kell pötyögni – így akkor sem lehet hozzáférni a programjainkhoz és adatainkhoz, ha magára hagyjuk a készülékünket.

Laptopon és asztali gépen egyaránt érdemes alkalmazni (minden operációs rendszer alaptulajdonsága ez), és aranyszabály, hogy semmiképp ne használjunk egyszerű jelszavakat. Figyelem, a háziállatok nevei és a születési dátumok külön-külön és kombinálva sem számítanak erős védelemnek – ha nincs saját ötletünk érdemes egy random generátort használni, ami garantáltan erős megoldást fog nekünk javasolni.

#2: REJTSD EL A WIFID

A számítógépünkön található információk nemcsak akkor kerülhetnek veszélybe, ha valaki közel férkőzik a masinához, de manapság a megfelelő ismeretek birtokában vezeték nélküli hálózaton keresztül is könnyedén meg lehet támadni a különböző technikai eszközöket. Remélhetőleg azt mondani sem kell, hogy az otthoni wifit nem szabad nyilvánosra állítani, itt is érdemes erős jelszót használni (de nem ugyanazt, mint a gépünkhöz), a legjobb viszont az, ha rajtunk kívül senki nem is tud a vezeték nélküli hálózatunk létezéséről.

Ennek a beállítása nem ördöngösség, csupán be kell lépni a router menüjébe és kiválasztani, hogy az eszköz rejtse el az SSID-t. Ha ezt megtesszük, csak az tud csatlakozni a hálózatunkra, aki tudja a wifink pontos nevét – amit szintén érdemes a beüzemelés után azonnal megváltoztatni, a router admin felületének jelszavával együtt.

#3: GONDOSKODJ VÉDELEMRŐL

A gépet ellophatják, a wifi is megbütykölhető, ám még ezeknek sem kell megtörténnie ahhoz, hogy illetéktelenek hozzáférhessenek a gépünkhöz, esetleg átvegyék felette az irányítást. Elég felmenni az internetre, és valamilyen úton-módon begyűjteni egy rosszindulatú kártevőt, kém- vagy trójai programot. Minderre persze főleg akkor van esély, ha felelőtlenül egyáltalán nem gondoskodunk védelemről valamilyen erre szakosodott szoftver formájában.

Manapság jó pár ingyenes, de amúgy megbízható program gondoskodik a vírusok, kártevők, beépülő programok, távolról érkező hozzáférési kezdeményezések visszaveréséről, továbbá akadnak fizetős megoldások is, amik szinte 100%-os védelmet nyújtanak, köszönhetően a naponta frissülő adatbázisoknak és a rendszeresen továbbfejlesztett rendszereknek. Ugyan egyetlen fillér kifizetése nélkül is bebiztosíthatjuk a gépünket, de ebben az esetben abszolút igaz, hogy a pénzünkért cserébe többet és nagyobb biztonságot is kapunk.

#4 JELSZÓ, JELSZÓ, ÉS MÉG EGY JELSZÓ

Van egy dolog, amit sosem lehet elégszer hangsúlyozni: kerüljük a személyünkhöz kapcsolható jelszavakat, és soha ne használjuk két különböző helyen ugyanazt a kódsort. Bármennyire is hihetetlen, a legtöbb sikeres támadás nem a wifin keresztül vagy az internetről érkező támadásoknak köszönhető, hanem azért, mert a rossz szándékkal közeledő betolakodó valamilyen úton-módon (a saját hibánkból, adathalász eszközökkel, adatbázisok napvilágra kerülését követően) hozzájut egy jelszavunkhoz, és amennyiben ezt több helyen is használjuk, máris hozzáférhet szinte mindenünkhöz.

A különböző kütyükhöz és szolgáltatásokhoz (számítógép, wifi, e-mail, Facebook stb.) nem könnyű külön jelszavakat megjegyezni, de érdemes, mert, ha egyszer rossz kezekbe kerül a mindenhol használt kódsorunk, akkor tényleg mindenünk azonnal rossz kezekbe kerül, aminek súlyos és költséges következményei lehetnek.

#5 KÉTLÉPCSŐS AZONOSÍTÁS

Mi jobb annál, ha mindenünket egy erős, több eltérő karakterből, számokból és szimbólumokból álló jelszó védi? Ha emellé bekapcsoljuk a kétlépcsős azonosítást is. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy mindenhová két kódot kell megjegyezni. Arról van szó, hogy az adott rendszer (pl. a Facebook, Gmail vagy éppen az Instagram) figyeli, hogy honnan próbálják megnyitni a fiókunkat, és ha furcsaságot érzékel – mondjuk korábban sosem használt gépet vagy más eszközt, idegen országot –, akkor a kód beütése mellé plusz egy megerősítést kér, hogy tényleg a jogos tulajdonos próbálkozik a hozzáféréssel.

A megerősítést általában egy másik eszközön (például a mindig nálunk lévő okostelefonon) kell megadni, így, ha a rossz szándékú betolakodó valamilyen módon meg is szerezte a jelszavunkat, még ennek birtokában sem fér hozzá a fiókunkhoz. Mi pedig ráadásként figyelmeztetést is kaphatunk a próbálkozásról, ami után azonnal meg kell változtatni a beváltnak tűnő jelszót – lehetőleg mindenhol.

Szponzorált tartalom

A cikk a Genertel támogatásával készült.

Kiemelt kép: Thinkstock

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.