Belföld
Fotó: Marjai János/24.hu

Három per folyik Márki-Zay Péter ellen

24.hu
24.hu

2018. 06. 28. 15:01

Három, azonos időpontban indított személyiségi jogi per folyik Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester ellen: ha elbukná ezeket, a sérelemdíjakkal és a perköltséggel együtt több millió forint sérelemdíjat kellene fizetnie, és persze bocsánatot kellene kérnie minden érintettől.

Ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják. A barátom, amikor csontig vágta a kezét, még hazamehetett megvacsorázni, mielőtt ellátást kapott. Feri bácsi, a szomszédon három nap alatt reggelit, ebédet, vacsorát nem kapott, nemhogy kezelést. Ebben a kórházban meghalt egy 42 éves nő, s egy kisbaba tavaly háromnapos korában, de erről önök nem tudnak, mert hírzárlat van.

Ezt mondta Márki-Zay Péter egy hódmezővásárhelyi jobbikos rendezvényen még márciusban a Délmagyar tudósítása szerint. Nem sokkal később egészségügyi kérdésekben fórumot hirdetett meg, de azon Kallai Árpád, a kórház vezetője, illetve Németh László, az  Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója nem jelent meg. Az érintettek perrel fenyegettek.

Májusban a kórház valóban keresetet nyújtott be, mert a polgármester nyilatkozatai súlyosan megsértették a kórház jó hírnevét és az intézmény dolgozóinak becsületét. A bíróságtól sérelemdíj megítélését és Márki-Zay további jogsértéstől való eltiltását kérték, valamint azt, hogy kötelezzék őt nyilvános bocsánatkérésre, illetve a perköltség megfizetésére.

Hódmezõvásárhely, 2014. október 8.
A hódmezõvásárhelyi kórház felújított központi épülete 2014. október 8-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A hódmezővásárhelyi kórház felújított központi épülete 2014 októberében
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Szintén márciusban sajtótájékoztatón beszélt arról is a februárban megválasztott vásárhelyi polgármester, hogy átvilágítják a város gazdálkodását, s máris kiderült: a lakásgazdálkodásban szabálytalanságok történhettek. Az önkormányzati bérlakásokat a benne élők akár 40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatták meg, s az ottani Andrássy út 28. esetében ezzel élt az egykori aljegyző és két gyermeke, de a korábbi kivitelező is visszavásárolt egy lakást.

Az ügy előzménye: az Építészmester Zrt.-től – amely saját beruházás keretében építette az ingatlanokat – az önkormányzat korábban több lakást megvett, s azok egy részét adták el állítólag áron alul 2017-ben. Az árbecslést pedig Márki-Zay szerint az építőcég tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó Kupola 2000 Kft. végezte el. Egyebek mellett ez utóbbi kijelentést kifogásolja Paragi László, a zrt. vezetője, azt hangsúlyozva, hogy a tranzakcióban független értékbecslő, a szentesi székhelyű Hundert Kft. működött közre.

Az ár kapcsán is vitatkozik Paragi a polgármesterrel, mert szerinte a lakást a cég 2010-ben 14,9 millióért adta el a városnak, s 2017-ben ugyanennyiért vásárolta vissza, miközben az értékbecslés szerint annak piaci értéke tavaly még 11 millió sem volt. Ezzel kapcsolatban felvetődik a kérdés: vagy korábban árazták túl, vagy az elmúlt évben árazták alul az ingatlant, mert az árak az elmúlt hét-nyolc évben jelentősen emelkedtek.

Egyetlen adalék a helyi sajtóból: Hódmezővásárhelyen egy panelt, amit két éve hatmillió forintra értékeltek, az idei év elején már nyolcmillióért tudott eladni a tulajdonos. Szóval itt valami nagyon nem stimmel, mindazonáltal Paragi sérelemdíj, valamint a perköltség megfizetését követeli.

Harmadikként pereli a polgármestert Végh Ibolya volt aljegyző is – aki azóta a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője –, mondván, Márki-Zay megsértette a személyiségi jogát, amikor azt állította, hogy a lakásvásárlása felveti a hűtlen kezelés gyanúját, hiszen a települést emiatt számszerűsíthető veszteség érte. (Az ügyet a Facebookon korábban így kommentálta Végh Ibolya.)

Az önkormányzat által egykor 14 millióért vásárolt lakás piaci ára viszont abból a 7,1 millióból kiindulva, amit a volt aljegyző fizetett érte, tavaly az értékbecslő szerint – ez szintén a Hundert Kft. volt – nagyjából 11,8 millió lehetett. És akkor megint feltehetjük a kérdést: az általános tendenciával szemben miért veszítették el az értékük jelentős részét az Építészmester által épített ingatlanok, miközben a városban egy átlagos panellakás csak az elmúlt két évben harminc százalékkal drágult?

Tény, hogy Végh Ibolya – és két gyermeke – három lakást vásárolhatott negyven százalékos kedvezménnyel. Nyilván csak a véletlen műve, hogy az egész család ugyanabban a házban jutott bérlakáshoz, s a város egyszerre döntött azok elidegenítéséről. Nem túl lényeges, de van további egybeesés is: Paragit és Végh Ibolyát ezekben az ügyekben ugyanaz az ügyvéd képviseli.

Végh Ibolya Hódmezővásárhely aljegyzője egy bírósági tárgyaláson 2009-ben
Fotó: Németh György / MTI

Nem csoda, ha mindezt Márki-Zay is különösnek találja, viszont Végh Ibolya szerint az ő és gyermekei becsületének csorbítására alkalmas a polgármester azon kijelentése, amely szerint mindez felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Ezért a volt aljegyző sérelemdíj és perköltség megítélését kéri a bíróságtól.

A Szegedi Törvényszéktől hivatalból valamennyi keresetet megkapta Márki-Zay Péter, aki kérdésünkre elmondta: a kórház ötszázezer, Paragi egymillió, Végh Ibolya kétmillió forint sérelemdíjat követel. A korábbi kijelentéseiért a polgármester természetesen vállalja a felelősséget, de például a „független” értékbecslés kapcsán annyit azért megjegyzett, hogy tudomása szerint a Hundert Kft.-vel Paragi üzleti kapcsolatban áll, aki különben személyes jó viszonyban van az egykori aljegyzővel is.

Márki-Zay közölte: lejáratókampány folyik ellene, s ennek csak egy része az ellene indított három per, hiszen a helyi médiában rendre jelennek meg olyan cikkek, amelyeket karaktergyilkossági kísérletként értékel. A polgármester elmondta azt is, hogy a perekben a jogi képviselettel Magyar György ügyvédet bízta meg, s bízik benne, hogy a bíróság végül neki ad igazat, hiszen a kifogásolt nyilatkozatait nagyrészt tényekkel tudja alátámasztani.

Megkerestük Magyar Györgyöt is, aki elmondta, mindhárom ügyben becsatolták már a Szegedi Törvényszékre az ügyvédi meghatalmazást, s ellenkérelmet nyújtanak majd be, amelyre a törvényszék részükre megfelelő határidőt biztosított. Munkatársaival már dolgoznak ezen, s valamennyi esetben vitatni fogják a felperesek jogi érveit, de az augusztus 20-ig tartó ítélkezési szünet végéig érdemi fejlemény nem várható. A perek szerinte is a helyi politikai csatározások részét képezik, ezzel azonban neki ügyvédként nincs dolga.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.