Belföld
Dental nurse using sterilising machine

Annyira átlátszó volt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biznisze, hogy meg is bukott

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 06. 28. 13:09

Kétmillió forintos büntetést kapott Állami Egészségügyi Ellátó Központ: a Közbeszerzési Döntőbizottság törvénytelennek minősítette a sterilizátorokra kiírt közbeszerzést, amelyben is Mészáros Lőrinc üzlettársa is tevékenykedett.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ sterilizálógép-beszerzésénél egy ősrégi módszert akartak bevetni a konkurencia kizárására: a beszerzendő eszközökre annyira részletes leírást adtak, hogy végül csak egyetlen cég termékei feleljenek meg a kritériumoknak.

Az üzletből kizárt cégek azonban nem hagyták annyiban, és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak. A felülvizsgálati eljárás során összesen 16 olyan kritérium került elő, amely indokolatlanul korlátozta volna a versenyt, és szinte minden egyes feltétel a Steelco Hungary Kft.-nak kedvezett a GETINGE nevű külföldi gyártó termékeivel szemben. Az állami egészségközpont előírta például, hogy mosógépekhez hasonló piktogramok legyenek a gépeken, sőt azt is, hogy milyen irányba lehessen kihúzni a sterilizáló szivattyúját, ha szerelni kellene a gépet.

Az előzetes vitarendezési kérelmet az ÁEEK minden pontban elutasította, vagyis nem volt együttműködő. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) indokolásából az is kiderül, hogy az ÁEEK úgy utasította vissza a HOGE Kft. szakmai érvekkel alátámasztott kérelmét, hogy gyakorlatilag kamuzott az előírások szükségességét illetően.

A 130 millió forintos uniós beszerzés a Zalaegerszegi Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum eszközparkjának megújítását célozta volna, de a KDB még az ajánlattételi felhívást is megsemmisítette.

A Döntőbizottság álláspontja szerint az ajánlatkérő súlyos jogsértést valósított meg azzal, hogy jogsértően határozta meg a beszerzése tárgyát, tartalmát és az értékelés szempontját.

– áll a kétmilliós büntetés indoklásában. A Döntőbizottság azt is hangoztatja, hogy az ajánlatkérővel szemben már többször kellett megállapítani jogsértést, ezért a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció is kapcsolódhat az esethez.

Gyalázatos dolog a haldokló egészségügy uniós pályázatain nyerészkedni, itt ez történt volna

– jelentette ki a KDB bírsággal végződő eljárásáról csütörtöki korrupcióinfóján beszámoló Hadházy Ákos. Az LMP-ből kilépett országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy az elkaszált közbeszerzés előkészítésében Mészáros Lőrinc üzlettársának tanácsadó cége működött közre.

Budapest, 2018. június 4.
Hadházy Ákos, az LMP parlamenti képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 4-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A sterilizálós bizniszben az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. lehetett az, aki a csalást előkészítette.

Az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. tulajdonosa Antal Kadosa, aki közeli kapcsolatot ápol Mészáros Lőrinccel, benne van a felcsúti milliárdos legfontosabb cégeinek vezetésében, sőt még a TV2 igazgatóságában is helyet kapott.

Kiemelt képünk illusztráció: Sterilizáló gép. Fotó: Cultura Creative / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.