Belföld

Annyira átlátszó volt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biznisze, hogy meg is bukott

Kétmillió forintos büntetést kapott Állami Egészségügyi Ellátó Központ: a Közbeszerzési Döntőbizottság törvénytelennek minősítette a sterilizátorokra kiírt közbeszerzést, amelyben is Mészáros Lőrinc üzlettársa is tevékenykedett.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ sterilizálógép-beszerzésénél egy ősrégi módszert akartak bevetni a konkurencia kizárására: a beszerzendő eszközökre annyira részletes leírást adtak, hogy végül csak egyetlen cég termékei feleljenek meg a kritériumoknak.

Az üzletből kizárt cégek azonban nem hagyták annyiban, és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak. A felülvizsgálati eljárás során összesen 16 olyan kritérium került elő, amely indokolatlanul korlátozta volna a versenyt, és szinte minden egyes feltétel a Steelco Hungary Kft.-nak kedvezett a GETINGE nevű külföldi gyártó termékeivel szemben. Az állami egészségközpont előírta például, hogy mosógépekhez hasonló piktogramok legyenek a gépeken, sőt azt is, hogy milyen irányba lehessen kihúzni a sterilizáló szivattyúját, ha szerelni kellene a gépet.

Az előzetes vitarendezési kérelmet az ÁEEK minden pontban elutasította, vagyis nem volt együttműködő. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) indokolásából az is kiderül, hogy az ÁEEK úgy utasította vissza a HOGE Kft. szakmai érvekkel alátámasztott kérelmét, hogy gyakorlatilag kamuzott az előírások szükségességét illetően.

A 130 millió forintos uniós beszerzés a Zalaegerszegi Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum eszközparkjának megújítását célozta volna, de a KDB még az ajánlattételi felhívást is megsemmisítette.

A Döntőbizottság álláspontja szerint az ajánlatkérő súlyos jogsértést valósított meg azzal, hogy jogsértően határozta meg a beszerzése tárgyát, tartalmát és az értékelés szempontját.

– áll a kétmilliós büntetés indoklásában. A Döntőbizottság azt is hangoztatja, hogy az ajánlatkérővel szemben már többször kellett megállapítani jogsértést, ezért a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció is kapcsolódhat az esethez.

Gyalázatos dolog a haldokló egészségügy uniós pályázatain nyerészkedni, itt ez történt volna

– jelentette ki a KDB bírsággal végződő eljárásáról csütörtöki korrupcióinfóján beszámoló Hadházy Ákos. Az LMP-ből kilépett országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy az elkaszált közbeszerzés előkészítésében Mészáros Lőrinc üzlettársának tanácsadó cége működött közre.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A sterilizálós bizniszben az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. lehetett az, aki a csalást előkészítette.

Az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. tulajdonosa Antal Kadosa, aki közeli kapcsolatot ápol Mészáros Lőrinccel, benne van a felcsúti milliárdos legfontosabb cégeinek vezetésében, sőt még a TV2 igazgatóságában is helyet kapott.

Kiemelt képünk illusztráció: Sterilizáló gép. Fotó: Cultura Creative / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik