Belföld

Új rendszámok, újabb meglepetés 

Napokon belül jönnek az R-rel kezdődőek. Rekordot döntöget a 435 ezer forintba kerülő egyedi azonosítók vásárlása.

A Vezess.hu kérdésére a Belügyminisztérium közölte, már gyártják az új rendszámtáblákat, azok kiszállítása igények szerint folyamatos lesz a kormányablakokhoz, okmányirodákba.

Júliusban megkapják az autósok az első R-betűs rendszámokat.

A P-vel kezdődő széria rekord gyorsan, másfél év alatt futott ki. Ezt  laptársunk azzal magyarázza, hogy több használt autót hoztak be és több újat állítottak forgalomba.

A R sokáig a rendőrautók egyedi azonosítója volt, de néhány éve plusz pénzért magánautókra is vettek RRR-rendszámot. Év elején 52 RRR-azonosító volt forgalomban, egyiknek sem volt köze a rendőrséghez. A tárca szerint nem lesz összekeverhető, zavaró a rendőrségi R-betűs rendszámmal a többi.

A Vezess szerint az utóbbi években folyamatosan nőtt az autósok által kiválasztott különc rendszámok vásárlása. 

Tavaly 1132 egyéni rendszámot (3 betű + 3 szám ki nem adott variációja) adtak ki 112 ezer 450 forintért. Idén május 31-ig 695-öt. A 435 ezer forintba kerülő egyedi rendszámból (4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám) tavaly 142 párat, idén az első öt hónapban 69-et adtak ki. Ez tavaly csaknem 200 millió forintjába került az autósoknak.

Néhány éve 2030 környékére várták a mostani rendszámok (3 betű 3 szám) kifutását, de az új és használt autók forgalomba állítása miatt immár reálisabb dátum a 2025. Hogy utána mi lesz, nem tudni, a korábban felvetett területalapú rendszám ötlete elült.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik