Belföld

Félreértették Tarlóst, nincs vége a Red Bull Air Race-nek Budapesten

Képtelenség, hogy Budapest főpolgármesterének, az egyik legrutinosabb sajtófőnökkel az oldalán vért kell izzadnia, hogy azt írják meg, amit mondott és ne mást

– mondta a 24.hu-nak Tarlós István hétfő délután arról, hogy (az MTI híre nyomán) elterjedt: végleg lefújta a Red Bull Air Race budapesti rendezvényeit.

A dolog úgy indult, hogy főpolgármester az M1 hétfő reggeli műsorában lesújtóan beszélt a versenyről:

Ameddig én vagyok a főpolgármester, addig ilyen botrányos zűrzavar nem fordulhat elő a városban. Olyan rengeteg panasz érkezett ezekben a napokban a zajra, és olyan sok közterületet és olyan hosszú időre foglaltak el, hogy akármilyen sikeres ez a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni.

Azt is hozzátette:

Magamhoz fogom vonni a jövőben, és ez ilyen formában nem történhet meg többet.

A tévés nyilatkozatban tehát nem volt szó arról, hogy Tarlós teljesen betiltaná a repülős verseny, a beszélgetést idéző MTI viszont már úgy adta tovább a hírt, hogy a főpolgármester nem engedélyezi többet, hogy Budapest belvárosában Red Bull Air Race legyen.

A főpolgármester kérdésünkre nem volt hajlandó részletekben kommentálni a félreértéseket, azt hangoztatta, hogy az eredeti nyilatkozatát kell pontosan értelmezni. E szerint pedig Air Race lehet, káosz nem. Az kiderült, Tarlós István nagyon zokon vette, hogy az ő nyakába szakadt a balhés rendezvény ügye, holott a Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester által vezetett fővárosi tulajdonosi bizottság hozta meg a döntést a rendezés feltételeiről.

Részemről a lojalitás és a barátság, de nem lenne baj, ha a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke a sajtó rendelkezésére állna, és nem a főpolgármesternek kellene nyilatkoznia egy olyan ügyben, amelyről csak később szerzett tudomást.

A Red Bull Air Race-re minden évben közterület-használati engedélyt kell kérni a fővárostól. Az engedélyről minden esetben a közgyűlés tulajdonosi bizottsága dönt. A Red Bull a turisztikai imázsértékére való tekintettel eddig mindig megkapta az engedélyt – volt, hogy ingyen, volt, hogy jelentős engedménnyel.

Az idén a szervezőknek mindössze 13 millió forintot kellett fizetniük a közterület-használatért, holott a verseny által érintett belvárosi területeket több mint három hétig lezárták a forgalom elől.

A múlt héten az LMP hűtlen kezelésért feljelentette a fővárosi vezetést a Red Bull Air Race miatt, mivel az állam 1,9 milliárd forintos támogatást ad a versenyre, viszont  a cég csak 13 millió forintnyi használati díjat fizet a területért.

Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik