Belföld

Velencei Bizottság: hatályon kívül kellene helyezni a Stop Sorost

Hiába kérte a Velencei Bizottság elnöke és a német CDU is, hogy a magyar kormány halassza el a szavazást a Stop Soros nevű törvénycsomagról addig, amíg nem jelenik meg a Velencei Bizottság jelentése, a kétharmaddal kormányzó Fidesz mégis elfogadta.

Most viszont a Hvg.hu szerint kijött az állásfoglalás is, amelyben a bizottság azt kéri, helyezzék hatályon kívül a Stop Sorost.  

A lap szerint a bizottság azt írja, számos európai ország kriminalizálja az menekültek belépését, tartózkodását vagy átutazását, az ilyen bűncselekmény nem is feltétlenül ellentétesek a nemzetközi emberi jogi normákkal, de a magyar szabályozás ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól. Ugyanis olyan tevékenységeket nyilvánít bűncselekménynek, amelyek nincsenek kapcsolatban az illegális bevándorlással.

A Velencei Bizottság szerint az, hogy valaki tájékoztatja a menekülteket és információkat nyújt nekik, a véleményszabadság része. A testület kifejti, ők csak a Stop Soros rendelkezéseit vizsgálták, amelyek hatással van a nem kormányzati szervek (a civilek) tevékenységeire, azt mondják, az alkotmánymódosításra nem terjedt ki a vizsgálat.

A törvényjavaslatról ebből a videóból tudhat meg többet:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik