Belföld
Budapest, 2011. március 4.
Fiatal fiúk sorakoznak a Nemzeti Erõforrás Minisztérium (NEFMI) Budapesti Javítóintézetének udvarán, 2011. március 2-án. Az intézményben a bíróságok által elõzetes letartóztatásba helyezett fiatalkorú, 14-19 éves fiúk fogadása, õrzése, nevelése és személyiségfejlesztése zajlik. Folyamatban van az új Büntetõ Törvénykönyv (Btk.) elõkészítése; napirenden szerepel a büntethetõségi korhatár leszállítása és további törvények szigorítása - írta a miniszterelnök 2011. február 26-i Facebook-bejegyzésében.
MTI Fotó: Cseke Csilla

Rüh, hepatitis, nemi betegségek a hazai javítóintézetekben

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 06. 22. 15:57

Pofonok, gyomrosok, nyugtatózás, ötvenes évekbeli büntetőtáborokra emlékeztető hangulat, büntetéssel „jutalmazott” kérdések, és öngyilkossági kísérletek – többek közt ezeket tapasztalta Székely László ombudsman, aki a közelmúltban javítóintézeteket vizsgált – számolt be az eredményekről a pénteken megjelenő Magyar Hang.

Az ombudsman és csapata azt monitorozta, hogy a munkatársak mennyiben képesek a kínzás és az embertelen bánásmód megelőzésére, továbbá hogy a javítóintézet képes-e a családban szerzett, bűnelkövetéshez vezető szocializációs hiányokat kompenzálni. A csoport az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézetét, valamint annak nagykanizsai telephelyét ellenőrizte.

Nagykanizsán a doktornő például arról számolt be, hogy a fiúk gyakorta fordultak hozzá bőrgyógyászati problémákkal és a nemi szervek betegségei miatt, továbbá a rühességet is a panaszok között említette.

Mindkét intézményben viszonylag sok gyerek szed nyugtatót. Történt falcolás (bőrön ejtett bevágás) és öngyilkossági kísérlet is. Nagykanizsán ötvenes évekbeli rendszabályokat találtak a csoportszobák falán. A speciális csoportban például az ébresztéstől számítva „30 másodperc van kiállni az ajtó elé vigyázzban”.

Kiderült, hogy a személyzet gyakran „pedagógiai célú” pofonnal bünteti a rossz magatartású fiatalkorúakat. Több növendék szerint Nagykanizsán „tockos”, rúgás és „gyomrozás” is előfordult, tipikus büntetés a takarítás – amikor fogkefével kell a fugákat kitisztítani. Az alkalmazott fegyelmezési és büntetési gyakorlat több szempontból is elfogadhatatlan az ombudsman szerint, aki a tapasztalt hiányosságok miatt az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Kiemelt kép: MTI / Cseke Csilla

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Idylle princière, 1897
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.