Belföld

800 méteres kutat fúratott az V. kerület szívébe az önkormányzat

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 06. 21. 15:17

Belváros-Lipótváros önkormányzata saját költségén, 198 millió forintért kerestet termálvizet a Szabadság tér közvetlen közelében. A 24.hu információja szerint a Hold utca és a Vadász utca közötti – két háztömb lebontásával megnyitott – telken indított fúrási munkálatok eddig mintegy 800 méteres mélységig jutottak. A fúrás miatt a Vadász utcát le is zárták az autóforgalom elől, és a környék forgalmi rendjét is megváltoztatták.

Siroki Attila, a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a beruházás célja egy olyan termálvízkút létesítése, amely megfelelő hőmérsékletű, legalább fürdővízként hasznosításra alkalmas vízhozamot biztosít.

A kútfúrás nem része a Vadász utcába tervezett belvárosi sportközpont építésének. A két beruházás műszakilag ugyan összefügg, de önálló beruházásként tervezték meg őket, és a két kivitelezési szerződés is elkülönül egymástól – írta Siroki Attila. A hivatalos tervek szerint a vizet azonban a sportközpont fogja felhasználni, bár az sem kizárt, hogy a közvetlen szomszédságba tervezett ingatlanberuházások valamelyikének is jut majd belőle.

Az igénybevételi kör esetleges kiterjesztése nagyban függ majd a vízhozamtól, a vízhőmérséklettől, illetőleg, az üzemeltetési tapasztalatoktól is, azaz, hogy van-e olyan időszak, amikor egyáltalán átadható fölös kapacitás jelentkezik.

– közölte a vagyonkezelő vezetője.

Fotó: 24.hu

A látványos animációkon bemutatott Belvárosi Sportközpont ára is látványosan nőtt az elmúlt hetekben-hónapokban. A kormány a választások előtt jelentette be, hogy 3 milliárd forinttal támogatja az építés költségeit. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester májusban viszont már arról beszélt, hogy a 3800 négyzetméteres sportcentrum nettó 5 milliárd forintba kerül majd. A látványtervek szerint az épületben két egymás fölötti emeleten lesz uszoda.

A Hold utcai szomszédságban tavaly nyáron tűnt el egy évszázados épület, amelyet egy 8000 négyzetméteres irodaház vált majd. Az Hold 17 Offices irodaház irodaterületeit már hirdetik a budapesti ingatlanforgalmazók. Néhány hete a leendő irodaház melletti régi épületre is hálóbevonat került, vélhetően hamarosan a Hold utca 19. is eltűnik majd. A ház egy nagy svéd irodaházépítő cég érdekeltségébe került 2017-ben, de a környéken azt rebesgetik, hogy az értékes telken luxusszálloda épül majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.