Belföld

800 méteres kutat fúratott az V. kerület szívébe az önkormányzat

Belváros-Lipótváros önkormányzata saját költségén, 198 millió forintért kerestet termálvizet a Szabadság tér közvetlen közelében. A 24.hu információja szerint a Hold utca és a Vadász utca közötti – két háztömb lebontásával megnyitott – telken indított fúrási munkálatok eddig mintegy 800 méteres mélységig jutottak. A fúrás miatt a Vadász utcát le is zárták az autóforgalom elől, és a környék forgalmi rendjét is megváltoztatták.

Siroki Attila, a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a beruházás célja egy olyan termálvízkút létesítése, amely megfelelő hőmérsékletű, legalább fürdővízként hasznosításra alkalmas vízhozamot biztosít.

A kútfúrás nem része a Vadász utcába tervezett belvárosi sportközpont építésének. A két beruházás műszakilag ugyan összefügg, de önálló beruházásként tervezték meg őket, és a két kivitelezési szerződés is elkülönül egymástól – írta Siroki Attila. A hivatalos tervek szerint a vizet azonban a sportközpont fogja felhasználni, bár az sem kizárt, hogy a közvetlen szomszédságba tervezett ingatlanberuházások valamelyikének is jut majd belőle.

Az igénybevételi kör esetleges kiterjesztése nagyban függ majd a vízhozamtól, a vízhőmérséklettől, illetőleg, az üzemeltetési tapasztalatoktól is, azaz, hogy van-e olyan időszak, amikor egyáltalán átadható fölös kapacitás jelentkezik.

– közölte a vagyonkezelő vezetője.

Fotó: 24.hu

A látványos animációkon bemutatott Belvárosi Sportközpont ára is látványosan nőtt az elmúlt hetekben-hónapokban. A kormány a választások előtt jelentette be, hogy 3 milliárd forinttal támogatja az építés költségeit. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester májusban viszont már arról beszélt, hogy a 3800 négyzetméteres sportcentrum nettó 5 milliárd forintba kerül majd. A látványtervek szerint az épületben két egymás fölötti emeleten lesz uszoda.

A Hold utcai szomszédságban tavaly nyáron tűnt el egy évszázados épület, amelyet egy 8000 négyzetméteres irodaház vált majd. Az Hold 17 Offices irodaház irodaterületeit már hirdetik a budapesti ingatlanforgalmazók. Néhány hete a leendő irodaház melletti régi épületre is hálóbevonat került, vélhetően hamarosan a Hold utca 19. is eltűnik majd. A ház egy nagy svéd irodaházépítő cég érdekeltségébe került 2017-ben, de a környéken azt rebesgetik, hogy az értékes telken luxusszálloda épül majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik