Belföld

Nagy elégtétel Orbánnak, Merkel meghívta magához

angela-merkel-es-orban-viktor(2)(210x140).jpg (angela merkel, orbán viktor, )
angela-merkel-es-orban-viktor(2)(210x140).jpg (angela merkel, orbán viktor, )

Berlini meghívás landolt Orbán Viktornálírja a Népszava kormányzati, illetve fideszes forrásoktól értesülve. Eddig Angela Merkel német kancellár vonakodott a találkozótól, de most már ő is hajlik rá, ám a napokban kirobbant német belpolitikai válság miatt a Merkel-Orbán találkozó időpontja bizonytalan. (A CSU-s belügyminiszter azt követelte a CDU-s Merkeltől, hogy a német hatóságok egyoldalúan tagadják meg a belépést az országba azoknak a menekülteknek az esetében, akiket az EU területén már máshol regisztráltak, emlékeztet a lap. Merkel ezt elfogadhatatlannak tartja, Seehofer ugyanakkor vasárnap azt mondta, ha kell, a rendőrség vezetőjeként ő maga lépteti életbe az intézkedést. Merkelnek két hete van egyeztetni az EU-s partnereivel.)

Ugyan aligha fogja kerülni Merkel a kritikát az Orbánnal való találkozáson (a CEU vagy a Stop, Soros! törvény miatt), de komoly elismerés lesz a látogatás így is a magyar kormányfőnek.

Tavaly még mélyponton voltak a német-magyar kapcsolatok, például elmaradt egy visegrádi négyek plusz Németország csúcstalálkozó, mert még a napirendi pontokban sem jutottak dűlőre a felek.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Angela Merkel a 2015-ös találkozásukkor. Fotó: MTI/AP/Michael Sohn

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik