Belföld

Drágább lehet a csipsz, az üdítő és az alkohol

Az adótörvények kedden, a parlament elé benyújtott módosító javaslataiban a népegészségügyi termékadóval (neta) érintett termékek esetében is változást javasol a kormány, ezek szerint a neta a jövőben kiterjedne a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes alkoholos italokra is. Ezen felül,

amennyiben megszavazzák a módosítást, minden adóköteles termék esetében 20 százalékkal több adót kell fizetni.

Az adó mértéke termékcsoportokra lebontva a következőképpen nézne ki:

  • üdítőital esetében 15 forint/liter, a szörpök esetében 240 forint/liter (jelenleg 7 forint/liter, illetve 200 forint/liter)
  • energiaital esetében 300 forint/liter, illetve 50 forint/liter (jelenleg 250 forint/liter és 40 forint/liter)
  • cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kg, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 160 forint/kg (jelenleg 70 forint/kg és 130 forint/kg)
  • sós snack esetében 300 forint/kg(jelenleg 250 forint/kg)
  • ételízesítő esetében 300 forint/kg (jelenleg 250 forint/kg)
  • ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 25 forint/liter (jelenleg 20 forint/liter)
  • gyümölcsíz esetén 600 forint/kg (jelenleg 500 forint/kg)

Alkoholos ital esetében, ha annak alkoholtartalma:

  • 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb, de az 5 térfogatszázalékot nem haladja meg, 25 forint/liter (jelenleg 20 forint/liter)
  • 5 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 15 térfogatszázalékot nem haladja meg, 120 forint/liter (jelenleg 100 forint/liter)
  • 15 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 25 térfogatszázalékot nem haladja meg, 360 forint/liter (jelenleg 300 forint/liter)
  • 25 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 35 térfogatszázalékot nem haladja meg, 600 forint/liter (jelenleg 500 forint/liter)
  • 35 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 45 térfogatszázalékot nem haladja meg, 850 forint/liter (jelenleg 700 forint/liter)
  • 45 térfogatszázaléknál nagyobb, 1100 forint/liter (jelenleg 900 forint/liter).

A törvényben az is szerepel, hogy a hatályos adócsökkentési lehetőséggel való esetleges visszaélések megakadályozása céljából megszűnik az egészségmegőrző program költségének adóból való levonásának lehetősége is, vagyis a gyártók ezzel nem tudnak kibújni majd a fizetés alól.

A szakmai szervezetek rosszul fogadták a változásokat. Szerintük

a neta tervezett emelése tovább csökkenti a magyar élelmiszeriparban az innovációra rendelkezésre álló forrásokat, ezáltal negatívan befolyásolja az élelmiszeripar versenyképességét, ráadásul veszélyezteti az ország beruházásvonzó képességét.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, az Édességgyártók Szövetsége, a Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma közös közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a neta emelése rendkívül kártékony hatásokkal járna, amelyek messze felülmúlják az intézkedés vélt népegészségügyi előnyeit.

Ráadásul a neta fogyasztási típusú adó, vagyis az emelését a fogyasztóknak kell majd megfizetni. 

A helyzet megoldása érdekében a szövetségek azt kérik, hogy a törvény módosítása előtt a kormány egyeztessen a szakmai kamarával és az érdekképviseletekkel.

Felidézték, a neta 2011-es bevezetése óta lefolytatott hivatalos Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) és az egészségügyi statisztikák bizonyították, hogy népegészségügyi szempontból az adó pozitív hatása nem kimutatható. A 2014-es OTÁP vizsgálat azt is bemutatta, hogy

nem az adó hatálya alá tartozó termékcsoportok játszanak döntő szerepet a lakosság só-, és cukor bevitelében. Emellett az adó az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegeket hatványozottan sújtja.

Szerintük nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy a nemrégiben jelentős kormányzati segítséggel beruházásokat végrehajtó magyarországi cukorelőállítókat rendkívül hátrányosan érintené a cukor iránti gyártói kereslet csökkenése.

Kiemelt kép: Europress/Jean Paul Chassenet/Mood4Food/foodcollection

Ajánlott videó

Olvasói sztorik