Belföld

Bizonyító erejű szelfiket is találtak a Teréz körúti robbantó telefonján, életfogytiglanit kaphat

Életfogytig tartó fegyházbüntetést  kért az ügyész a hétfői perbeszédében P. Lászlóra, a Teréz körúti robbantás vádlottjára. Kovatsits Gábor a perbeszédében azt indítványozta, hogy a merénylettel vádolt férfit legkorábban 40 év múlva bocsáthassák szabadon.

Négy és fél hónapnyi tárgyalássorozat és bizonyítási eljárás során hétfőn az ügyészi perbeszéddel célegyenesbe fordult a Teréz körúti robbantással vádolt P. László pere. A 2016 szeptemberében elkövetett merényletben két járőr is életveszélyes sérüléseket szenvedett. Egyikük mellkasában a mai napig ott van egy repeszdarab, mert az orvosok szerint túl kockázatos lenne eltávolítani. A merénylettel vádolt P. László ezúttal sem jelent meg a Fővárosi Törvényszéken.

Mondtam a fiamnak, hogy jöjjön el a perbeszédre, de azt mondta, hogy elmondott már mindent, amit akart, és nem érdekli az egész. Egy színjátéknak tartja a bírósági eljárást

– mondta a vádlott apja, majd hozzátette, arra számít, hogy ejtik a fia ellen felhozott vádakat.

A vádlott apja. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kovatsits Gábor a perbeszéde elején hangsúlyozta, hogy az alapos vizsgálat minden kétséget kizáróan megállapította, hogy P. László követte el a robbantást. Ezt követően vádirat-kiegészítést jelentett be azért, mert az orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy a robbantásban megsérült két járőr maradandó hallássérülést szenvedett.

Az ügyész szerint a helyszínen talált hat DNS-minta és a vádlott homokkomáromi otthonában talált tárgyak is egyértelműen azt bizonyítják, hogy P. László követte el a merényletet. Kitért a védelem által sokat emlegetett szakértői véleményre is, ami arra a következtetésre jutott, hogy a Teréz körúti robbantás elkövetője közel tíz centivel alacsonyabb, mint P. László.  Az ügyész szerint ez szakértői tévedés volt.

A hétfői perbeszédből kiderült, hogy a nyomozás során P. László számítógépén és a telefonján is találtak bizonyítékokat. Utóbbi olyan szelfiket tartalmazott, amelyen szemébe húzott sapkával álcázza magát.

Az ügyész súlyosító körülményként értékelte többek közt azt a közönyt, ahogy P. László az egész eljárás során viselkedett, valamint, hogy semmilyen megbánást nem tanúsított sem az eljárás, sem pedig a korábbi beismerő vallomása során.

Mindezek tükrében Kovatsits Gábor életfogytig tartó fegyházbüntetést kért P. Lászlóra a bíróságtól azzal a megkötéssel, hogy leghamarabb 40 év múlva bocsáthassák szabadon. Emellett azt kérte, hogy a bíróság a 107 milliós nyomozási költséget is téríttesse meg vele.

A perbeszéd. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

P. László apja finoman szólva sem értett egyet a közel másfél órás perbeszédben elhangzottakkal: „Egy blöff az egész. Majd kiderül, hogy a bíró beveszi-e.”

Mivel Jován László személyében új ügyvédet jelöltek ki P. László védelmére, ezért – hogy fel tudjon készülni a védőbeszédre – a bíró a perbeszéd után elnapolta a tárgyalást.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2017 decemberében emelt vádat az ügyben, a vádirat két pontból áll. Az első a robbantásról szól, ami miatt az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettével vádolja P. Lászlót. A második vádirati pont a robbantás után, október elején megírt és el nem küldött levélről szól, amelyet a vádlottól lefoglalt laptopon találtak meg a nyomozók. Ebben a vádlott kilátásba helyezte, hogy további robbantásokat követ el, ha a Belügyminisztérium nem fizet ki neki egymillió eurót. Emiatt az ügyészség terrorcselekmény előkészületével is vádolja P. Lászlót.

A kiemelten képen Kovatsits Gábor ügyész látható. Fotó: Fülöp Dániel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik