Belföld

Öt medvét hozat a rekorder polgármester

Nem szegte kedvét a számvevők vizsgálata. Veresegyház polgármesterével közöl interjút az Élet és Irodalom.

Pásztor Béla 1990 óta polgármester, előtte 25 évig tanácselnök volt. volt, 53 éve irányítja a települést. A hetilapnak az  önkormányzati rendszer gondjairól, pénz- és bizalomhiányról beszélt. A közigazgatás központosítását helyesli, azokat a híreket viszont  dermesztőnek nevezi, amelyek szerint az állam az iparűzési adó bevételeit elvenné az önkormányzatoktól, hozzácsapná a központi adókhoz.

Az állam ne vegye el az önkormányzatoktól azt, amiért az önkormányzatok dolgoztak meg.

Ezt követően sok szó esik a vidéki Magyarország jövőjéről, iparosításról, munkahelyteremtésről, oktatásról, városa virágzásáról, fejlesztéséről, gondjairól, a számvevők vizsgálatáról, kifogásairól.

Medvék márpedig lesznek

Az elmúlt napok medvekálváriája után talán a legmeglepőbb, hogy egy fiatalember hiába dolgozott keményen, nem tudott medvét szerezni nekik a medveotthonba. Szerinte megérdemelte fizetségét, az ÁSZ szerint nem.

Az ügy tanulsága, hogy mindent körültekintőbben dokumentálnak, bár továbbra is meggyőződése, hogy több bizalommal az ország sikerágazata lehetne az önkormányzatiság.

A helyi öntudatot, identitást, közösségi örömöket semmilyen központi paternalizmus nem tudja előidézni.

A medveállomány fiatalításáról most spanyol állatvédőkkel tárgyaltak és öt fiatal mackó szállításáról meg is állapodtak. Nem tart attól, hogy a spanyol medvékből is baja lesz, hiszen mindig igyekezett

az életet nem sértő törvényeket s az egyre bonyolultabb szabályokat betartani és betartatni.

Vagyont nem gyűjtött, gazdálkodásuk nyitott könyv az ellenőrzés és a lakosság előtt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik