mta
Belföld

54 percet adtak az MTA-nak, hogy véleményezze az intézményről szóló törvénymódosítást

Mint arról korábban írtunk, a kormány költségvetési tervezetéből az derül ki, hogy államosítanák az MTA kutatóintézeteit és a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium veszi át a kassza kulcsát. A tudós testület azt kéri a kormánytól, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé. Ezt 100%-os egyetértésben szavazta meg az MTA elnöksége rendkívüli ülésén.

Az Abcúg birtokába került levél azt is jól mutatja, mennyire előkészített döntésről van szó:

54 percet kapott MTA jogi főosztálya, hogy véleményezze az intézmény működését alapjaiban befolyásoló törvénymódosítási javaslatot.

A levelet június 12-én, kedden 10 óra 36 perckor kapta meg az MTA a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, (ITM) és aznap 11:30-ig vissza is kellett küldeniük a tervezett módosításáról a véleményüket.

Az Akadémia jogi és igazgatási főosztálya igyekezett betartani a rövid határidőt, és még aznap reagált a levélre, de válaszukban kifejtették, hogy:

érdemi véleményezésre 54 perc még akkor sem lenne elég, ha egy, az MTA és a javaslattevő között előre egyeztetett törvénymódosításról lenne szó, de ebben a kérdésben a Felek vélemény- nyilvánítását lehetővé tevő semmilyen egyeztetés nem történt.

Mint írják, elismerik a kormányzat szándékát, hogy külön minisztériumi intézményrendszer létrehozásával egységesítenék a hazai tudománypolitikát, de az MTA meg kívánja őrizni törvényben rögzített jogosultságait, azaz önkormányzati elven működő önállóságát és költségvetésének állami finanszírozását. Azt sem tudják támogatni, hogy a közfeladat ellátása és az ehhez – tulajdonképpen a kutatómunkához – szükséges pénzügyi fedezet feletti rendelkezés joga elváljon egymástól.

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik