Belföld

Felmentették Oszter Sándort

Fellélegezhet Oszter Sándor. A színészt és hat tárasát befolyással való üzérkedéssel vádolták, de megúszta a börtönt. A Budapest Környéki Törvényszék ugyanis nem találta bűnösnek és felmentette a vádak alól.

Több, mint másfél évnyi tárgyalás sorozat után az ítélethirdetéshez érkezett Oszter Sándor pere. A Fővárosi Főügyészség még 2010. év novemberében emelt vádat folytatólagosan elkövetett adócsalás miatt V. T. T. I. r. vádlottal szemben. A vádlottak 2012 őszén megegyeztek abban, hogy Oszter és a IV. rendű vádlott segítségével pénzért elsimítják az ügyét. A lovassportokban jártas elsőrendű vádlott pedig annak rendje és módja szerint fizetett is. Abban a hiszemben volt ugyanis, hogy a közreműködésükkel és a bírónak juttatott pénzzel sikerül elérnie, hogy megszüntetik az előzetes letartóztatását és végül felmentik az ellene indított büntetőeljárásban. A vádirat szerint V.T.T. több részletben, nagyjából 50 millió forintot fizetett ki a “jóakaróinak”.

Úgy tudjuk, az elsőrendű vádlott végül megunta, hogy folyamatosan pénzt próbálnak kicsikarni tőle, ezért a felesége értesítette a Nemzeti Védelmi Szolgálatot, ami hónapokon keresztül figyelte a színészt és társait, sőt még házkutatást is tartottak náluk.

A Kossuth-díjas művész kezdetektől fogva tagadta, hogy bármi köze is lenne a dologhoz. Azt mondta, hogy a rágalmazója egy nemzetközi csaló, aki filmproducernek adta ki magát, és azzal hitegette, hogy egy nagy horderejű filmet szeretne forgatni.

Már negyed tíz volt, amikor elkezdődött a fél kilencre kiírt tárgyalás. Mivel azonban Oszter és egy másik érintett is jelezte telefonon, hogy késni fog forgalmi akadály miatt, a tárgyalást vezető bíró szünetet rendelt el. Oszter ügyvédje, Balogh Gábor az előzmények ellenére is bizakodva várta a tárgyalást

Kettőtől hét évig terjedő börtön a büntetési tétele annak, amivel ügyfelemet vádolják. Arra számítok, hogy felmentik

– mondta Balogh.

Oszter fél tízkor fekete öltönyben meggyötörten érkezett a Budapest Környéki Törvényszékre. Amikor megkérdeztük tőle, hogy nem fél-e attól, hogy több évre börtönbe kerül, azt válaszolta:

Nem foglalkozom a büntetési tételekkel. De milyen alapon ítélnének el? Hogy gondolja azt bárki is, hogy lecsuknak, amikor semmit nem követtem el. De van egy mondás: a bíróság nem az igazságot mondja ki, hanem az ítéletet

– mondta feldúltan, hozzátéve, csak áldozata ennek az ügynek

Úgy kerültem ebbe az ügybe, mint Pilátus a krédóba. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy bármennyi pénzt is kaptam volna, de nem is történt meg a dolog csak szavakban. Azért mert valaki azt mondja, hogy adott az még nem jelent azt, hogy igaz is. Egy fillért sem kaptam, sőt nekem tartozik másfél millió forinttal a Keserű gyerek. Ez egy nagyon aljas dolog volt, amit velem műveltek. Nem osztogattak, hanem fosztogattak.

– tette hozzá Oszter.

A bíróság végül felmentette Oszter Sándort a három rendbeli befolyásolás bűntette alól. A bíró indoklásában elmondta, hogy Oszter ugyan vállalta, hogy segít a filmben, de csak ügyvédet ajánlott és telefonszámot adott, nem kért pénzt senkitől.

Letöltendő büntetést csak a negyedrendű és a hatodrendű vádlott kapott. K. Sándort 5 év szabadságvesztésre ítélték – melyből 1 év hat hónap letöltendő – valamint 600 ezer forint pénzbüntetést és 58 millió forintos vagyonelkobzást is kiszabott rá a bíróság.

B. Béla sztárügyvéd, volt bíró három év letöltendő fogházat, és hatszázezer forint pénzbüntetést kapott első fokon, de hat évre eltiltották a foglalkozásától és négy év közügyektől való eltiltást is kapott.  Az elsőrendű vádlottat 160 óra könnyű fizikai közérdekű munkára, a másodrendű vádlottat pedig 100 óra közérdekű munkára ítélték.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik