Belföld

16,5 milliárdos fejlesztés a kórházaknál

1400 darab elektronikusan mozgatható multifunkcionális ápolási ágy, intenzív ágy és kiegészítőinek idén május végétől június végéig tartó kórházakba szállításával véget ér az ápolási eszközbeszerzés első üteme – írta csütörtöki közleményében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Ennek értelmében 80 darab elektronikusan mozgatható multifunkcionális ápolási ágyat, 12 darab intenzív ágyat, a hozzájuk tartozó infúziós állványokat, matracokat és kórházi textíliákat, továbbá antidecubitus matracokat szállítottak lezen a héten Szombathelyre, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba.

A közlemény szerint az ÁEEK kiemelten fontosnak tartja az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeinek javítását, ezért két projekt keretei között,

összesen 16,5 milliárd forintot fordít erre a területre. 8 milliárdos fejlesztés keretei között megújul a kórházak ápolási eszközparkja, és további 8,5 milliárdos beruházással a nővérszállók felújítása és új szállók kialakítása történik meg 2020. első negyedév végére.

Összesen körülbelül 21.000 db ápolási eszközt − többek között intenzív ágyakat, korszerű betegágyakat, felfekvést megelőző matracokat, gördíthető infúziós állványokat, fecskendős infúziós pumpákat −  kap 64 ÁEEK fenntartású intézmény 71 telephelye és a három egyetemi helyszíne. A 8 milliárd forint összköltségű, az ÁEEK konzorciumvezetésével és a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem részvételével megvalósuló projektnek köszönhetően 3700 fő képzése is megvalósul 61 helyszínen, egyrészt az újonnan beszerzett eszközök eredményes alkalmazása és a biztonságos és szakszerű betegmozgatás elsajátítása, másrészt a kiégés megelőzése érdekében.

Kiemelt kép: új ágyak érkeznek a szombathelyi Markusovszky kórházba, ÁEEK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik