Belföld

Véradók világnapja: csütörtökön csaknem 50 helyszínen lehet vért adni

Országszerte 44 helyszínen várja a véradókat csütörtökön a világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat – közölte a vöröskereszt szerdán az állami hírügynökséggel.

A közlemény szerint a világnapon a szervezetek felhívják a figyelmet a véradás fontosságára, köszönetet mondanak a rendszeres véradóknak, és minden embert arra biztatnak, hogy időről időre menjen el vért adni.

A pontos helyszínek és időpontok a www.veradas.hu és az www.ovsz.hu címen, továbbá a Véradás – Vöröskereszt ingyenes mobilapplikáción keresztül érhetőek el.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. Tavaly 13 893 véradóeseményt szervezett, amelyeken 372 378 véradó vett részt, több mint negyvenezren életükben először adtak vért. Jelenleg a korhatár 18 év, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Tavaly egyébként márciusban és decemberben voltak a legaktívabbak a véradók idehaza.

A nyári hónapokban a hazai vérellátás biztosítása minden évben kiemelt feladatot jelent a nagy meleg, a szabadságok és a nyaralások miatt, ezért a Magyar Vöröskereszt idén is követi a véradókat a nagyobb fesztiválokra (VOLT, EFOTT, Művészetek Völgye, stb.), a nyaralóhelyekre és ezeken is szervez véradást, hiszen nyáron is szükség van az életmentő vérre.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik