Belföld
Budapest, 2016. július 11.
A Budapest City Sightseeing és a Citytour Hop on - Hop off turistabuszai Budapesten, a Gellérthegyen.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Valaki beleköpött a levesbe: a BKV-nál landolhat a 100 milliárdos haszon

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 06. 13. 15:30

Rengeteg pénzről van szó: a turisták buszos városnézése milliárdos üzlet, ami az idegenforgalom várható erősödésével sokkal több is lehet. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén nem várt fordulat történt: két erős szereplő is hoppon maradt, a zsíros üzlet a Budapesti Közlekedési Vállalathoz (BKV) kerülhet.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén nagy meglepetésre arról döntött: eredménytelennek nyilvánítja a városnéző (hop on, hop off rendszerű) buszok üzemeltetésére kiírt koncessziós eljárást. Egyúttal megbízta a BKV Zrt.-t, hogy vizsgálja meg, milyen feltételekkel tudná ellátni – teljes egészében saját erőforrásaival vagy alvállakozó bevonásával –  Budapesten ezt a tevékenységet.

A városnéző buszok ügye két éve húzódik. A jelenleg is a főváros utcáin látható buszos cégek még a Demszky-Hagyó érában, a 2000-es évek közepén törtek be a piacra, azonban az emeletes vagy lefűrészelt tetejű, környezetszennyező buszok részben elavultak, ráadásul a BKV és a főváros csak minimálisan profitál jelenlétükből. A piac felosztásáról dönteni kellett, a tülekedésben pedig a fideszen belüli ellentét rajzolódik ki.

Valaki nagyon akarta, valaki nagyon nem

2016. június 8-án a Fővárosi Közgyűlés a lehető legkisebb feltűnéssel döntött arról, hogy az addig hat társaság kezében lévő budapesti városnéző buszos üzletet koncessziós formában egyetlen kézbe adják. A monopólium ellen azért háborogtak sokan, mert az elbírálási szempontoknál nagyobb súlyt kaptak a szubjektív elemek és kisebb súllyal estek latba az anyagiak, tehát hogy melyik cég mennyit hajlandó fizetni az üzletért. Tarlós István főpolgármester már 2016 augusztusában jelezte, hogy elégedetlen.

Budapest, 2018. június 6.
Tarlós István fõpolgármester a Budapestinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján a Városházán 2018. június 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A pályázatot ennek ellenére még abban az évben végigtolták. A koncesszióért a legtöbbet a francia-német hátterű The Big Bus Ltd. kínálta, a monopólium mégsem került hozzájuk. Decemberben ugyanis a Fővárosi Közgyűlés eredménytelennek nyilvánította a tendert, mivel a nyertes húsz év alatt több mint százmilliárd forintos haszonra tehetett volna szert. Az extraprofitra hivatkozva így nemcsak újrapályáztatták a városnéző buszos tendert, hanem az elbírálás feltételein is változtattak.
A Big Bus mellett két másik kör tudott volna labdába rúgni: a  Hop On Travel Zrt. és a City Tour Hop On Hop Off Kft. közös ajánlattevőként, valamint a Program Centrum Kft. és Mr. Nilsz Kft. konzorciuma. Utóbbi két cég egy érdekkörbe tartozik, tulajdonosaik magyar magánszemélyek, illetve Zakarya Hamdan, a szállodaüzletben, többek közt a budapesti Buddha Bárban is érdekelt Sameer Hamdan jordán származású üzletember testvére.

Sameer Hamdan, a láthatatlan milliárdos

Sameer Hamdan és üzlettársa, Zuhair Awad Váci utcai pénzváltókból lettek luxusszállodások. 2014-ben vették meg a Párisi udvart az V. kerületi önkormányzattól, ők üzemeltetik a Buddha-Bar luxusszállodát is. Orbán Viktor 2012-ben kitüntette őket, és személyesen avatta fel a Buddha Bárt. Az állami Eximbank 7 milliárd forintos hitelt adott nekik a „versenyképesség-javításra”. A Párisi udvarban esedékes beruházást Orbán barátja, a Garancsi István által irányított Market Zrt. valósítja meg. Sameer Hamdan a magyar turisztika egyik legbefolyásosabb alakja, az Átlátszó korábban engedély nélküli építkezéséről írt. Hamdan jó kapcsolatban lehet Zaid Naffa jordán konzullal, aki Orbán Viktor mellett tiszteletét tette a Buddha Bár átadásán. Zaid Naffát a kormány kedvenc arab üzletembereként szokták emlegetni, családja nagyot szakít a keleti nyitással, erről a 444.hu alapos cikket.

Azonban a megismételt pályázaton is a Bug Bus ajánlotta a legnagyobb koncessziós díjat, a korábban a napirendről többször levett előterjesztésből azonban az derült ki, hogy szubjektív szempontok alapján nem őket, hanem a Program Centrum Kft. és Mr. Nilsz Kft. konzorciumát hozták ki győztesnek.

Részlet a határozati javaslatból. Forrás: budapest.hu

Az utóbbi két napban számos jel mutatott arra, hogy a szerdai ülésen is ők lehetnek a befutók: a nagy esélyes The Big Bus Company Ltd-ről hirtelen számos negatív hír jelent meg a kormányközeli sajtóban:

A mostani fordulatra azonban szinte senki sem számított. Az egyetlen feltűnő momentum, hogy a városnéző buszok ügyében minden javaslatot Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jegyzett, azonban a szerdai ülésre készült előterjesztésben már Riz Levente XVII. kerületi polgármester neve is szerepel, így a módosításokat valószínűleg ő eszközölhette.

Az, hogy a BKV maga lássa el a szolgáltatást, nem új ötlet. Évekkel ezelőtt előkerült már hasonló javaslat, az egyetlen különbség, hogy a mostani felvetésben szerepel az alvállalkozó bevonásának lehetősége. A BKK 2012-ben készített koncepciójában lehetséges alternatívaként már megjelent, hogy ők vegyék át a városnéző buszos piacot.

Így tehát egyáltalán nem kizárt, hogy valamelyik pályázó cég mégiscsak monopolhelyzetbe kerül, csak kis kerülőúttal. Egyelőre azonban minden, jelenleg működő cég megmaradhat, hiszen a döntés csak egy lehetőség vizsgálatáról szól, a Fővárosi Közgyűlés ismét halogató döntést hozott.

Fotó: Róka László / MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.