Belföld

Nem vették fel az LMP-be Demeter Mártát

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő pártba való felvételét elutasították, a politikus párttagsága az LMP bázisdemokrata hagyományainak esett áldozatul.

A 24.hu információi szerint az LMP néhány tagja megtorpedózta a korábban a Magyar Szocialista Párt frakciójában tevékenykedő Demeter Márta pártba való felvételét.

Demeter lapunk kérdésére azt mondta:

segítő tag vagyok legalább fél éve, a tagságom pedig folyamatban van.

Ez valójában azt jelenti, hogy az LMP országgyűlési képviselője jelenleg nem választható párttisztségre, és hivatalosan nem szavazhat belső kérdésekben. Az ok az, hogy az áprilisi választás előtt sikertelenül végződött felvételi próbálkozása, Demeter szocialista múltja miatt ugyanis több vétó is érkezett a tagsága ellen.

A helyzet meglehetősen paradox, hiszen a politikus rengeteget szerepelt Szél Bernadettel, április 8-án a párt egyéni jelöltjeként indult a budapesti 9-es választókerületben, majd a párt országos listájának 7. helyéről jutott parlamentbe, ahol az LMP frakciójának is tagja lett.

Demeter életrajza szerint 2007-ben lépett be az MSZP-be, ahol 2012-től az Országos Elnökségének is tagja volt. A szocialista képviselőcsoportot 2017. február 1-én hagyta ott, szeptember 1-jén pedig csatlakozott az LMP frakciójához.

Volt, aki szerint túl gyors volt a átmenet

– fogalmazott a 24.hu-nak Tóth Balázs, az LMP kőbányai szervezetének vezetője. Tóth elmondta, hogy a képviselői együttműködésről annak idején ellenszavazat nélkül döntöttek, de amikor elindították a tagfelvételi eljárást, a kőbányai szervezeten kívülről befutott néhány vétó.

Tóth szerint az LMP tagfelvételi szabályai alapjában éppen azért lettek úgy kitalálva, hogy lényegében bármelyik tag megvétózhassa egy új ember felvételét, hogy ne fordulhassanak elő olyan pártfoglalási kísérletek, mint amilyen éppen Kőbányán játszódott le az MSZP-ben.

Most azonban látjuk ennek a szabálynak a hátulütőit is

– mondta Tóth Balázs, hozzátéve, hogy azóta egyenként elbeszélgetnek azokkal a tagokkal, akik nemmel szavaztak, és igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy Demeter Mártának az LMP-n belül van a helye.

Kiemelt kép:  MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik