Belföld

2003 óta nem esett egy nap alatt annyi eső Magyarországon, mint vasárnap Bánkúton

Június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben: Bánkúton a héfő reggeli mérések alapján 24 óra alatt 173.0 mm zúdult le. Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 mm-nél nagyobb csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 mm-nél is több eső esett a Bükk egyes részein, írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ekkora vízmennyiség még a Bükkben is átlagosan két nyári hónap alatt esik le, az Alföldön ez három havi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján 1901 óta Magyarországon ez a 8. legnagyobb napi csapadékösszeg; az abszolút rekorder Gyömrő, ahol 1963. szeptember 8-án 202.7 mm hulott.

Magyarország szinoptikus-klimatológiai sajátosságai szerint egyáltalán nem jellemző ekkora napi csapadék, általában tíz-húszévente fordul elő ilyen mennyiség. A világon főleg a trópusi monszun éghajlatú területeken jelentkezik a nyári félévben, a fülledt, meleg óceánparti vidékeken és a Himalája déli lejtőin.

Egyetlen nap leforgása alatt ilyen nagy mennyiségű csapadék utoljára Magyarországon 2003-ban volt, akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat kompolti mérőállomása július 28-án, 177 mm-t regisztrált.

Villámárvíz öntötte el Szilvásváradot
A lezúduló nagy mennyiségű csapadék utakat, átereszeket, útpadkákat mosott el.

A közel 900 m-es magasságban elhelyezkedő, a Bánkúti Síháznál telepített csapadékmérő már nem először mért szélsőségesen nagy mennyiségű csapadékot. 2017. április 19-én egy légörvény hatására a Bükkben a kezdeti esőt havazás váltotta fel, és 110 mm-es csapadékból 21-én reggelre 88 cm-es hóréteg alakult ki.

Ilyen rövid idő alatt ekkora mennyiségű vizet képtelen befogadni a talaj, így a kisebb vízfolyásokon villámárvizek alakulnak ki. A Bükkből lefolyó vízözön hajnalban Szilvásváradot is elárasztotta (2–4. kép), információink szerint a Garadna völgyében, Ómassán is komoly károkat okozott az ítéletidő. A képekért ezúton is köszönetet mondunk Veréb Zakar Ádámnak, aki a helyszínen dokumentálta a hajnali eseményeket.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik