Belföld

Kormánytámogatással nyílik központ az egyedülálló szülőknek

Eddig kevéssé figyeltek az egyszülős családokra, de most félmilliárdos támogatás jutott a velük foglalkozó civil szervezetnek.

Irányváltást jelezhet a kormány családpolitikájában, hogy 500 millió forint egyszeri támogatást kapott az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány – erről a 444 ír.

Korábban az egyszülős családokról alig esett szó, és semmilyen célzott támogatást nem kaptak, pedig a magyar családok 20-30 százaléka egyszülős. Két éve az LMP-s Szél Bernadett nyújtott be javaslatokat, amelyek értelmében az egyszülős családokat több családi pótlék és kedvezmények illették volna meg, de a népjóléti bizottság fideszes többsége ezeket leszavazta, később viszont a kormány egyes elemeket a saját ötleteként adott el.

A mostani döntéssel pedig egy régóta létező civil szervezet mögé állt be a kormány, az Egyedülálló Szülők Klubja ugyanis 2005 óta műkodik, eddig minimális és esetleges működési támogatásokból, pályázati pénzekből. A félmilliárdos támogatás viszont lehetővé teszi az Egyszülős Központ megnyitását, a közösségi tér várhatóan jövő héttől nyitva áll mindenki előtt a Corvin negyednél, az Üllői út és Mária utca sarkán.

Amellett, hogy programokat szerveznek, lesz játszóház, közösségi iroda, kávézó, és minden egyedülálló szülő részére ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadás. A cikk szerint önmagában is sokat jelenthet, hogy van egy jó hangulatú hely, ahol az egyedülálló szülők találkozhatnak, mert a klub saját felmérése szerint a fő problémáik között szerepel az elszigetelődés.

Az alapítvány vezetője Nagy Anna, aki 2010-ben egy évig volt az Orbán-kormány, illetve Navracsics Tibor minisztersége alatt a külügy szóvivője, de az alapítványban politikai szerepvállalása előtt, alatt és után is aktív volt. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik