Belföld

Bánki Erik bűvésztrükkje: százmilliós bevétel dolgozók nélkül

Úgy fest, ért az üzlethez Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, aki két olyan cégnek is a tulajdonosa, ami párját ritkító módon tudta növelni a bevételeit tavaly.

A megtáltosodott társaságok egyike a kormánypárti politikus által 2015-ben alapított Pannon PR 2020 Marketing és Kommunikációs Tanácsadó Kft., amely a frissen közzétett pénzügyi beszámolója szerint

a 2016-ban elért nulla forintról 140 millió forintra tudta növelni a bevételét tavaly.

Ráadásul a reklámcég ezt nem is akárhogyan tudta elérni, a beszámoló kiegészítő mellékletéből ugyanis kiderül, hogy társaság a tavalyi évben

egyetlen munkavállalót sem foglalkoztatott.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a bevétel csakis Bánki érdeme lehet, aki egyszemélyben tulajdonosa és ügyvezetője a társaságnak.

Igaz, nem elhanyagolható körülmény, hogy a cég a bevételnél többet költött el, anyagi jellegű ráfordításai összesen 146 millió forintot tettek ki, így hiába a reklámcég jelentős bevétele, csaknem 6 millió forintos veszteséggel zárta az évet. Érdekes ugyanakkor, hogy arra nem tér ki a beszámoló, hogy pontosan mire költötte el a bevételt a társaság.

Az egyébként, hogy Bánki egyetlen munkavállalót sem alkalmazott, nemcsak a százmilliós bevétel miatt érdekes, hanem azért is, mert a cég megalapításakor a politikus azt mondta a HVG-nek:

Néhány kreatív, fiatal tehetségnek szánnék kísérleti terepet, amiből talán egy későbbi időszakban komolyabb cég építhető.

A jelek szerint egyelőre sem a fiataloknak sem másnak nem ad munkát Bánki. Ráadásul nem ez az egyetlen olyan cége, amely alkalmazottak nélkül is képes volt komoly bevételt elérni.

Kétes hírű cégbe fektetett vagyont egy fideszes képviselő
Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke 2013-ban hetvenmillió forintért vett Opimus-részvényt. Nem tiszta, hogy miért és miből.

A kormánypárti képviselőnek egy agrárcége is van, amit 2016-ban alapított feleségével. A BA-Agrár Kft. 2017-ben több mint 49 millió forintos bevételre tudott szert tenni, ami viszonylag magas összegnek tűnik ahhoz képest, hogy ebben a társaságban sem alkalmaztak egyetlen munkavállalót sem. Igaz, ez a társaság is sokat költött, így a cég nyeresége a beszámoló szerint csak 1,2 millió forint volt.

Ugyanakkor nincs miért aggódnia a korábban az akkor még igen kétes hírű Opimusba is befektető Bánkinak, a pénteken közzétett vagyonnyilatkozata szerint tavaly a 2016-os évhez képest több mint 30 hektárral tudta gyarapítani a főként szántókból álló birtokait, így már több mint egy tucat településen gazdálkodhat.

De az sem mellékes, hogy Bánki Erik és felesége rengeteg európai uniós forráshoz jutott az elmúlt években. A politikus és felesége csaknem 60 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyertek el csak a tavalyi évben. Az elnyert uniós pénz és a Fidesz-KDNP Brüsszel ellenes politikájának ellentmondásáról egyébként tavaly a Magyar Nemzet kérdésére Bánki leszögezte, egyáltalán nem tartja összeférhetetlennek azt, hogy uniós pénzt nyert, s hogy milyen politikát folytat a kormány Brüsszellel szemben.

Besegít az uniós pénzek elköltésébe a Brüsszel ellen hadakozó Bánki Erik
A fideszes képviselő szerint nem is pályázatról van szó, jár neki a tizenötmillió.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik