Belföld

Kivannak idegileg a varjaktól Babócsán

Egész nap kárognak, a helyiek szerint nem kellene annyira védeni a madarakat.

Egyre több somogyi településen számolnak be arról, hogy nagy számban jelennek meg a varjak – írja a Sonline.hu. A lap szerint Babócsán is vágynak az emberek a csendre, hogy ne károgásra ébredjenek, de egy helyi lakos azt mondja, százával repülnek a nap 24 órájában hangoskodó madarak.

Amerre nézek varjút látni, az emberek ki vannak idegileg. A házak felett százával repkednek, itt nagyon nagy a baj – mondta Kalányos István. Az emberek szerint nem kellene ilyen szigorúan védeni az elszaporodó madarakat, nagyobb lehetőséget kell biztosítani a ritkításukra.

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára, Kemenszky Péter elmondta, a vetési varjú védett, de a dolmányos nem, arra július elsejétől február végéig lehet vadászni. Korábban egész évben lehetett, de az uniós csatlakozás óta már nem. Pedig tavasszal, amikor hat-nyolc fiókának is hordják a táplálékot, kárt okoznak az olyan apróvadaknak, mint a fácán, a mezei nyúl vagy a fogoly, és gyérítik a vízi- és énekesmadarakat, valamint a hüllőket.

A Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője, Molnár Marcell azt mondta, mivel a vetési varjú védett, csak az élőhelye megszüntetésével tudják az állományt ritkítani, Siófokon például visszametszették a platánfákat ennek érdekében. (Illusztráció: MTI / Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik