Belföld
Budapest, 2014. október 10.
Ágoston Péter részlegvezetõ fõorvos mutatja be ország legkorszerûbb sugárterápiás készülékét, egy Varian TrueBeam lineáris gyorsítót Budapesten az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Sugárterápiás Osztályán 2014. október 10-én, az ünnepélyes átadása napján. A berendezés a kezelésekhez igazodóan különbözõ energiájú foton- és elektronsugárzás elõállítására képes.
MTI Fotó: Kovács Attila

Sok fejlesztés lesz az Országos Onkológiai Intézetnél

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 06. 08:13

Interjút adott a Magyar Időknek Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) új igazgatója. Polgár azután került az intézet élére, hogy elődjét, Kásler Miklóst miniszternek nevezték ki.

Polgár elmondta, hogy folytatják a Kásler által elkezdett fejlesztéseket. Ezek szerint:

  • legaktuálisabb a mellkasi központ fejlesztése és a tüdőtranszplantációs program kiterjesztése kormányzati támogatásból, ami még idén elkezdődik
  • egy nagy volumenű fejlesztés lesz mind az épületeket, mind a műszerparkot tekintve
  • szeptembertől elindul az onkológia mint önálló tantárgy oktatása a Semmelweis Egyetem ötödéves medikushallgatóinak
  • az Egészséges Budapest program (EBP) keretében egy új, ötszintes épületet fog kapni az intézmény, itt lesz az egynapos diagnosztikai központ, amivel minimálisra rövidítik az intézetbe érkező betegek kivizsgálását, ideértve a képalkotó- és laborvizsgálatokat is
  • ebbe az épületbe kerül majd a patológiai osztály és a különböző kutatóosztályok, többek között az onkogenomika
  • kialakítanak egy országos telemedicina-központot, amellyel az összes hazai onkológiai központot összekapcsolják, és virtuális onkoteameket tartanak, így az összes érintett szakember együtt tud véleményezni anélkül, hogy más kórházba kellene utazniuk.
Prioritás lesz a daganatos betegségek ellátása
Kásler Miklós az Országos Intézetek vezetőivel tárgyalt.

Bár az igazgató szerint az intézet Európa legjobbjai között van, az OOI-t is érinti a más egészségügyi intézetre jellemző forráshiány, de 60 napon túli tartozása nincs.

Eddig is feszes gazdasági fegyelem volt az intézetben, legfeljebb abból adódnak finanszírozási nehézségek, hogy jóval több diagnosztikai, elsősorban CT-, MR- és laborvizsgálatot végzünk el, mint amennyi kapacitásunk lenne a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) kötött szerződés alapján. Ennek a legfőbb oka, hogy az országos intézetek nem küldhetnek tovább beteget, ám ha túllépik az előzetesen megengedett vizsgálatszámot, a NEAK csökkentett értékben finanszírozza a vizsgálatokat, így mára 1,6 milliárd forinttal többet költöttünk ezekre, mint a támogatás összege.

Kiemelt kép: sugárterápiás eszköz az OOI-nál, MTI/Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.