Belföld

Több mint tíz vállalkozó ellen emeltek vádat áfacsalás miatt

A Heves Megyei Főügyészség – a vállalkozása által fizetendő adót jogellenesen csökkentő I. rendű vádlott mellett – vádat emelt további tíz olyan vállalkozó ellen is, akik anyagi haszon fejében közreműködtek egy 150 millió forintot meghaladó összegű áfacsalásban.

Egy budapesti székhelyű vállalat több évtizede végzett különböző munkákat Heves megye egyik nagy energetikai cégének. A vállalkozás 2010-től, főként földmunkák ellátására, több szerződést is kötött az I. rendű vádlott által vezetett építőipari kft.-vel. Ezek alapján eltérő összegű, de 2015-ben már csaknem félmilliárd forintot kitevő éves díjazás illette meg a kft.-t, amit partnere mindig hiánytalanul, határidőre teljesített.

Ennek kapcsán az I. rendű vádlott vállalkozásának általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége keletkezett, melynek csökkentése érdekében a cégben résztulajdonos ügyvezető elhatározta, hogy folyamatosan nagy összegű fiktív számlákat fog befogadni olyan vállalkozásoktól, melyeket papíron az alvállalkozóiként szerepeltetett, azonban a valóságban  soha nem végeztek munkát a számára.

Az I. rendű vádlott a fiktív számlák nettó összegét átutalta a vádlott-társai által vezetett cégek bankszámláira, amit a II-XI. rendű vádlottak vagy a számlán történő jóváírás napján, vagy az azt követő napon készpénzben felvettek, és a jutalékuk levonását követően visszaadtak neki.

Az I. rendű vádlott a fiktív számlák felhasználása révén  2013. I. negyedévtől 2015. decemberéig összesen 157 732 247 Ft általános forgalmi adót helyezett jogosulatlanul levonásba.

A Heves Megyei Főügyészség különösen jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint a számvitel rendjének megsértése bűntettével vádolja az egymással részben összejátszó elkövetőket.

A Heves Megyei Főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést kért a vádlottak többségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik