Belföld

Az EU-s átlagnál 5 évvel rövidebb az életünk, de a V4-es szintet sem éri el a gyógyszerkasszánk

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) támogatja a demográfiai súlypontú kormányzást, és bízik abban, hogy az egészségügyből igazolt emberi erőforrások miniszterével a jövőben még nagyobb hangsúlyt kap az ágazat. 

A közlemény szerint a várható élettartam Magyarországon átlagosan öt évvel alacsonyabb, mint az Európai Unióban, ezért a 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) azt javasolja, hogy

a halálozási arány csökkentése is legyen kiemelt területe a demográfiai súlypontú kormányzásnak.

Mint írják: ehhez elengedhetetlen a hazai gyógyszerkassza bővítése, valamint a legújabb, innovatív gyógyszerek támogatásba történő befogadása. A magyar gazdaság a tavalyi évben négy százalékkal növekedett, ami az egészségügyi kiadások emelkedésében is megmutatkozott. Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint a nettó gyógyszertámogatási kiadások nem követik ezt a trendet, sőt, GDP-arányosan a visegrádi országok közül egyedül hazánkban csökkent ez a mutató, és rendkívül alacsony még a V4-ekkel történő összehasonlításban is.

Pedig a GDP nőtt

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért javasolja, hogy az elmúlt tíz évben reálértéken csökkenő magyar gyógyszerkasszát a kormány pótolja vissza, hogy az elérje a V4 országok nettó gyógyszerkiadásának reálértéken számolt átlagát. Az AIPM igazgatója szerint az egészséges és munkaképes társadalom fenntartását szolgálná, ha a visegrádi országok átlagára emelt gyógyszerkassza minden évben a GDP bővülésének arányában növekedne, továbbá a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az így megemelt költségvetést új terápiák befogadására fordítaná.

Az AIPM a lakosság életminőségének megőrzése érdekében javasolja továbbá a gyors, rugalmas és kiszámítható gyógyszerár-támogatási rendszer kialakítását, különös tekintettel a régóta húzódó, már eldöntött befogadások kihirdetésére, valamint a jelenleg meglévő adminisztratív és technikai akadályok lebontására.

A közlemény szerint Magyarországon legutóbb két éve volt érdemi gyógyszerbefogadás, miközben a V4-es országok esetében az átlagos befogadási idő kevesebb mint fél év. Jelenleg mintegy 70 modern fejlesztésű, hatékony gyógyszer és terápiás eljárás van Magyarországon társadalombiztosítási várólistán, melyek többek közt a sclerosis multiplex, asztma, szívelégtelenség, más szív- és érrendszeri problémák, a gyomor-, vastagbél-, emlő- és tüdőrák meghatározott altípusainak terápiájában jelentenek segítséget. Utóbbi betegség esetében az Eurostat friss értékelése szerint az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legnagyobb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik