Belföld
Budapest, 2013. szeptember 19.
Turisták szállnak ki az egyik autóbuszból a Lánchíd peti hídfőjénél, az id. Antall József rakparton, a turistabuszoknak kialakított parkolóban.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Kaucióval hárítanák az utasokra a buszosok az új túlsúlybüntetést

Pánikhangulat alakult ki a buszos vállalkozók között, miután épp a nyári szabadságok időszakában élesedik a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszert (TSM). Június 1-jétől 50 ezer forintos közigazgatási bírság szabható ki a teherautókon kívül a személyszállítást végző buszok üzemben tartóira is, ha a jármű súlya meghaladja az előírt limitet, így újabb súlyos kiadási tételek terhelhetik a személyszállítást.

A buszokra is érvényes szigorú TSM-rendszert hivatalosan az utak állagmegóvására és a közlekedésbiztonság növelésére hivatkozva vezették be.

A tesztüzem már 2017-ben elkezdődött. Az ország 89 pontjára telepített 107 mérőállomáson az útburkolatba süllyesztett érzékelők forgalomlassítás nélkül határozzák meg az áthaladó járművek tengelyterhelését és össztömegét. A rendszer a VÉDA sebességmérőkhöz hasonlóan automatikus, emberi közreműködés nélkül mér és továbbítja az adatokat.

Derecske, 2017. szeptember 19.
Egy teherjármû halad át a nemzeti tengelysúlymérõ rendszer egyik mérési pontján a 47-es fõúton Derecske és Berettyóújfalu között 2017. szeptember 19-én. A 89 mérési ponton telepített, útba süllyesztett érzékelõk az elhaladó jármûvek tengelyterhelését és össztömegét mozgás közben képesek meghatározni. A rendszer az idei év márciusától tartó tesztüzemet követõen ettõl a naptól automatikusan mér, a következõ hónapokban azonban még nem bírsághatározatot, hanem csak figyelmeztetést küld az üzembentartóknak.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Egy teherjármû halad át a nemzeti tengelysúlymérő rendszer egyik mérési pontján a 47-es főúton Derecske és Berettyóújfalu között
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A járműtulajdonosok eddig csak figyelmeztető leveleket kaptak a fejlesztési minisztérium közút közlekedési ellenőrzési főosztályától, amelyben értesítették őket, hogy az új szabályok szerint büntetést kellene fizetniük, de egyelőre megkegyelmeznek nekik. A türelmi időszak azonban lejárt.

A bírságrendelet szerint a kéttengelyes buszok 19,5 tonnától számítanak túlsúlyosnak. A 24.hu birtokába került határozat tanúsága szerint azonban nemcsak az össztömeg túllépése, hanem akár az egyik tengely túlterheltsége miatt is kiszabható a büntetés.

A kéttengelyes buszok általában 49-50 személy szállítására alkalmasak. Az összsúlyba az utasokon kívül a csomagok is beleszámítanak. Ezért főleg a hosszabb utakra induló, teljesen megpakolt kirándulóbuszok esetében lesz nagy a veszélye annak, hogy átlépik a büntetési határt.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének lobbizása nyomán a buszok tengelyenként 1-1 tonna „súlykedvezményt” kaptak. Ebbe a 2 tonnás súlykeretbe kell beleférnie sofőrnek, utasnak, csomagnak, hátulra felszerelt síboxnak.

Ha nem jön össze, akkor jön a pótdíj és az eljárási díj

– mondta a 24.hu-nak Dittel Gábor, az ipartestület ügyvezető főtitkára, aki hozzátette: nagy kérdés, hogy a közigazgatási bírsággal kapcsolatban, mikor dönt úgy a Magyar Közút, hogy tovább adja a rendőrhatóságnak vagy a NAV-nak a bírságolást, onnantól ugyanis 50 és 300 ezer közötti összegeket lehet kiszabni egy táblázat alapján.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Dittel Gábor szerint a piac fogja eldönteni, hogy a buszos vállalkozók az autópályadíj és a sofőrök szállásdíja mellett el tudják-e fogadtatni a szerződésekben a túlterheltségi díjat, vagy a zsúfoltság helyett üresen hagynak néhány helyet.

Információink szerint egyes vállalkozók azt fontolgatják, hogy kaució formájában próbálják bebiztosítani magukat a várható pluszköltségek esetére. Ha jön a büntetés, értelemszerűen úszik az utasok kauciója is.

Az ipartestület szerint egyébként a legrosszabbul azok a vállalkozók jártak, akik nagy befogadóképességű, háromtengelyes emeletes buszok beszerzésében láttak fantáziát. Az ilyen buszok már az alap műszaki paramétereikkel is nehezen tudják megúszni a büntetést, a 73-80 fős terhelés mellett pedig szinte biztos a súlyhatár-átlépés.

Kiemelt kép: Jászai Csaba / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Csodák történtek a Felházban

Március 15-én nagyszabású záróalkalmat rendezett a Tüskecsarnokban az Orbán Gáspár nevével fémjelzett keresztény mozgalom. A folytatásról kérdeztünk felházasokat és az egyik vezetőt. Videó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.