Belföld

Több közös van a brit hercegi párban és az Áder házaspárban, mint azt elsőre gondolná

Nem csupán a szigetországban, hanem Magyarországon is óriási érdeklődés övezte a brit királyi család legutóbbi esküvőjét, Harry herceg és Meghan Markle nászát, az eseményhez kapcsolódó legapróbb hírmorzsát is olyan elánnal falta be az internet népe, mint Andy Vajna a rádiós piacot. A hercegi pár iránti rajongás jogát el nem vitatva szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy bár országunk nem királyság, nekünk is vannak olyan közjogi méltóságaink, akik megtestesítik a nemzet egységét. Áder Jánosról és feleségéről, Herczegh Anitáról van szó, akikről szégyenszemre alighanem kevesebbet tudunk, mint a brit birodalom reprezentánsairól, pedig az ő, jóllehet csendesebb életük is van olyan érdekes és példaértékű, még ha nyilvánosság előtt zajló tevékenységük nem is mindig annyira fancy, szexi és trendi, mint a #RoyalWedding meg a #HarryAndMeghan.

Sőt, ha kicsit jobban elmélyedünk a részletekben, arra is ráébredhetünk, hogy valójában rengeteg párhuzam található a két kapcsolatban. Ezeket gyűjtöttük most csokorba.

Szerelem a csillagok alatt

Áder János és Herczegh Anita egy sítáborban ismerkedtek meg, és hiába lett Áderből államfő, azóta is minden évben elmennek túrázni, ilyenkor a szabad ég alatt alszanak, sátoroznak, tábortüzet raknak. Már itt, a kezdet kezdetén kísérteties a hasonlóság, hiszen Meghan és Harry megismerkedésük után Botswanába utaztak, ahol a csillagok alatt vadkempingeztek. Ez pedig sorsdöntő túrának bizonyult, ugyanis itt ismerték meg egymást igazán.

Áder János és Herczegh Anita a csíksomlyói búcsún tartott szentmise előtt a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben 2017-ben
Fotó: Veres Nándor/MTI

Az igazit azonnal felismeri az ember

Egyik pár sem őrlődött sokáig azon, hogy most tényleg egy életre össze akarják-e kötni magukat a szerelmükkel. Áderék másfél évvel a megismerkedésük után házasodtak össze, míg a hercegi párnál pár hónappal több idő telt el az első csóktól a boldogító igenig, de ez nem elsősorban rajtuk múlt, hiszen a nagy hacacáréval rendezett windsori esküvő hosszabb előkészületeket igényelt Áderék szűk családi körben tartott lagzijánál.

Áder János tavalyi újraválasztása után az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Harry herceg és Meghan Markle távozik egyházi esküvőjük után a windsori kastély Szent György-kápolnájából
Fotó: Jane Barlow – WPA Pool/Getty Images

A korkülönbség nem állhat a szerelem útjába

Áder János öt évvel idősebb Anita asszonynál, aki nem volt még húsz esztendős, amikor hozzáment az akkor még bajusszal nem, friss jogi diplomával viszont már rendelkező férjéhez. Meghanék esetében kisebb a korkülönbség, de mivel a nő az idősebb, még nagyobb súllyal esik latba – legalábbis a sajtó számára mindenképp. Az újdonsült sussexi hercegné három évvel korábban született Harrynél, elvált, és 36 évesen házasodott be a királyi családba.

A Szent Trifun Római Katolikus Székesegyházban a montenegrói Kotorban 2017. október 5-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP

Első a család!

A nagy bejelentéshez közeledve, 15 év színészkedés után Meghan otthagyta a Brilliáns elmék című tévésorozatot, amiben hét éven át szerepelt, bezárta életmóddal foglalkozó weboldalát, és nem posztolt többet a 2,1 millió követővel rendelkező Instagram-oldalára sem, Harry herceg kedvéért pedig Londonba költözött. Mintha csak Herczegh Anitát másolta volna, aki 16 év bírói hivatásában eltöltött év után, amikor Áder Jánost európai parlamenti képviselőnek választották, a család érdekében felfüggesztette a munkáját a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságán, s férjével együtt Brüsszelbe költözött.

Károlyok mindenhol

Herczegh Anita testvérét, Áder János sógorát Károlynak hívják. Harry, vagy ha úgy testszik, Henrik herceg apját, Meghan, magyarul Megán apósát ugyancsak Károlynak nevezik.

Károly walesi herceg
Fotó: Kátai Edit / MTI

Kutyabarátok

Londonba költözése előtt Meghan Torontóban élt két kutyájával, akiket az új életébe is magával vitt. Herczegh Anita ugyancsak kedveli a kutyákat, erről tanúskodik az a 2016-os fénykép, amelyen megsimogat egy kiskutyát a Mol Új Európa Alapítványának 10. születésnapján rendezett Tehetségfesztiválon.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó:Chris Jackson/Getty Images

Vilmos és Katalin mellett

Tudta, hogy Anita asszonynak jóval előbb megvolt a közös fotó Vilmos herceggel és Katalin hercegnével, mint Meghan Markle-nek? Még akkor is, ha csak papírmasé figurák voltak.

Herczegh Anita a brit standnál egy dél-koreai táncos előadását nézi a Diplomata Házastársak Budapest nevű csoport által rendezett III. Diplomata vásáron az Intercontinental szállóban 2013. november 24-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

Szerencsés lakáskörülmények

Áderék brüsszeli kiköltözésük előtt a családtól kapott budai ingatlanban laktak, 2013 óta pedig Béla király úti elnöki rezidencia az otthonuk. Harry herceg és Meghan Markle már az esküvő előtt a Kensington-palota területén, a szolid méretű, mindössze két hálóval rendelkező Nottingham Cottage-ben laktak, ám nemrégiben elfoglalták a Kensington-palota 1/A apartmanját, amelyben már 21 hálószoba található. Rebesgetik azonban, hogy családi fészküket végül mégsem itt, hanem Luckington Courtban rendezik majd be, ahol Harry a gyermekkorát töltötte. Ami azt illeti, Áderék is vonzódnak a vidéki élethez, bár egyre ritkábban adódik rá lehetőségük, hogy kisoroszi nyaralójukban időzzenek. A falu tavában előszeretettel pecázó Áder vagyonnyilatkozata szerint a ház 75, a telek pedig 284 négyzetméter, ám csak negyedrészben az államfő tulajdona.

A Kensington-palota
Fotó: NURPhoto/AFP

A természet hódolói

Harry herceg külföldi útjai során a bulvárlapok szerint szívesen ragad vadászpuskát, Áder Jánosról pedig köztudott, hogy gyerekkora óta szenvedélye a horgászat. Egyikőjüktől sem áll távol tehát a zsákmányszerzés ősi ösztöne, ahogy a természet szeretete sem, amit az is bizonyít, hogy Áder mindig visszaengedi azokat a halakat a vízbe, amelyekre nincs szüksége a halászlé elkészítéséhez, Harry herceg pedig a botanika szerelmese, különösen a virágokért rajong.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Kirsty Wigglesworth/AFP

Katonadolog

Harry herceg 10 év katonai szolgálatot tudhat maga mögött; a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett 2005-ben, majd – kitüntetéssel – a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló első tiszti és a lövészképesítést is megszerezte. Kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, majd nagyszabású katonai parádékat szervezett és vezényelt le, később önkénteseként a harctereken tartós sérüléseket szenvedett katonák rehabilitálását segítette. Áder János a hetvenes évek végén a 120-as aknavetősöknél volt felderítő rajparancsnok és őrvezető, jelenleg pedig a Magyar Honvédség főparancsnoka.

A Saber Guardian 2017 nemzetközi hadgyakorlat-sorozat Black Swan 2017 elnevezésű különleges műveleti gyakorlatán, Szolnokon
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Harry egy hadgyakorlaton
Fotó: Chris Jackson/Getty Images/AFP

A víz szeretete

Meghan már Harry herceggel való megismerkedése előtt sokat foglalkozott jótékonysággal és közélettel. Anita asszony ugyancsak többféle karitatív tevékenységben vállal szerepet, egyebek mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete. A hercegné rész vett a nemek közötti egyenlőségért küzdő HeForShe kampányban, Áderné a Házasság Hete központi programjainak fővédnöke volt. A lényeg azonban most következik: Meghan Markle támogatja a World Vision Canada tisztavíz-kampányát, azt pedig talán már senkinek nem kell különösebben részletezni ebben az országban, hogy a köztársagi elnök mennyire él-hal a tiszta ivóvízért.

Tíz izgalmas tény Áder János magánéletéről
Tudjon meg többet a csornai Charles Bronsonról, ahogy tréfásan a Fideszben nevezik.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI és Jane Barlow – WPA Pool/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik