Belföld

Sneider Tamás: A Jobbik a határon túliakért fog dolgozni

24.hu
24.hu

2018. 06. 03. 20:56

Az elszakított magyarok ügyének rendezését képviselné a következő időszakban a Jobbik – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón vasárnap.

A kisváros első világháborús emlékművénél rendezett ünnepségen Sneider Tamás elmondta, az ország a “trianoni traumáját” megfelelő politikával elkerülhette, vagy csökkenthette volna az akkori politikai elit, amely nem tudta megakadályozni hárommillió magyar idegen államok fennhatósága alá kerülését.

Vélekedése szerint a nagyhatalmak – földrajzi és nemzetiségi adottságoktól függetlenül – “széttépték” Magyarországot 1920-ban. Jelezte, az azóta eltelt időszakban, de leginkább az elmúlt csaknem harminc évben az elszakított nemzetrészek ugyan megfogalmazták saját autonómiakoncepcióikat, de a három évtized alatt egyetlen magyar kormány sem állt ki ezekért az igényekért.

Egy új időszakot szeretnék nyitni ebben a kérdésben, amikor igenis határozottan kiállunk azokért a követelésekért, amit megfogalmaztak az elszakított magyarok Erdély, Délvidék, Kárpátalja és Felvidék esetében

– fogalmazott a Jobbik elnöke. Sneider Tamás hangsúlyozta, a határon túl élő magyarok mellett a román, szerb és szlovák többségi nemzetekért, „egész Kelet-Közép-Európáért” egyaránt küzdeni kell, hogy ők is nyugalomban és békében érezhessék magukat.

Ennek köszönhetően jöhetnek majd el olyan évszázadok, amikor az egész Kárpát-medencében békességben, nyugalomban lehet majd együtt élni – fogalmazott a Jobbik elnöke. Dél-Tirol példáját megemlítve azt mondta, ugyanazokat az önrendelkezési jogokat szeretnék elérni a határon túli magyarok esetében, mint amelyeket a nemzeti kisebbségek Nyugat-Európában lényegében mindenhol élvezhetnek.

Európa legnagyobb őshonos nemzeti kisebbsége a magyar

– jelentette ki Sneider Tamás, hozzátéve, azt szeretné, hogy Magyarországot pár évtized múlva “rózsafüzérként” fogják körbe a területi autonómiák. A megemlékezés végén a jelenlévők mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a világháborús emlékműnél.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.