Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Újragondolná a háziorvosok munkáját Kásler Miklós

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 01. 10:12

Az egészségügy egyik legakutabb pontja, amelyben azonnal lépni kell, a kórházi fertőzés, erre már elkészült egy részletes cselekvési terv – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A másik fontos terület, ahol intézkedni kell, az alapellátás, amellyel kapcsolatban a miniszter támogatná a csoportpraxis elterjesztését. Szintén gyors beavatkozást igényel a sürgősségi ellátás,

ugyanis torlódnak a betegek az osztályokon, ami önmagában azt a látszatot kelti, hogy a magyar egészségügy gyengén teljesít.

Kásler szerint lehetnének orvos diszpécserek, akik el tudnák irányítani a nem sürgősségi eseteket a szemészetre, neurológiára és egyéb osztályokra, így máris ötödére csökkenne a várakozási idő.

A demográfia szempontjából is a gyermekgyógyászat kiemelten fontos terület, amit szükséges fejleszteni, támogatni. Az emberek mentálhigiénés állapotával is foglalkozni kell.

További javaslata, hogy érdemes lenne országos hálózatot kiépíteni azok köré az országos intézetek köré, amelyek népegészségügyi betegségekkel foglalkoznak és nemzetközi színvonalúak.

Rájuk lehetne bízni a megbetegedési, halálozási adatok gyűjtését, elemzését, aminek alapján az országos struktúrát ki lehetne alakítani, illetve meghatározni a különböző szinteken a tevékenységet. Amikorra ez adott lesz, meghatározható, hová hány orvos és nővér kell, milyen felszereltség és körülmények.

A miniszter szerint a háziorvosok tevékenységi körét mindenképpen érdemes újragondolni, mert

erős alapellátással el tudjuk érni azt is, hogy mielőbb elkezdődjön a kezelés, és kevesebben kerüljenek kórházba.

Hozzátette azt is, hogy van szándék a kórházak finanszírozásának emelésére, ezen egy munkacsoport dolgozik.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.