Belföld
Tusnádfürdõ, 2017. június 10.
Élelmet keresõ medve Tusnádfürdõn 2017. június 9-én este. A vadállatok az erdélyi város utcáin úgy mászkálnak, mint máshol a kóbor kutyák.
MTI Fotó: Veres Nándor

Medveveszély Karácsondon

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 01. 16:08

A Polgármesteri Hivatal kérte, este ne menjenek ki az emberek az utcára.

A Hatvan Online tette közzé, hogy Karácsond közigazgatási területén is barnamedve jelent meg. A Polgármesteri Hivatal kérte, hogy a helyiek testi épségük érdekében kerüljék el a külterületeket, illetve este a település bel- és külterületén ne sétáljanak.

Közben a Bükki Nemzeti Park honlapján azt írta, hogy az utóbbi napokban Somoskőújfalu, Pétervására és Füzesabony térségében is észleltek barna medvét. Füzesabony belterületén is megfigyelték, ahol nagy riadalmat okozott, kárt viszont nem.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan vizsgálják, rögzítik a helyszíni nyomokat. A szokatlan aktivitás egybeesik a medvék nyár eleji párkeresési és a fiatal példányok territórium keresési időszakával, amikor nagy távolságokat tesznek meg.

Mivel sok tévhit kering arról, mi a teendő, ha valaki medvével találkozik, emlékeztettek rá, hogy a medve, alapvetően kerüli az embert.

A tanácsok!

A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.

Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről.

Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.

Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!

Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.

Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.

Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

Kiemelt képünkön egy tusnádfürdői medve tavaly június 9-én. 
MTI Fotó: Veres Nándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.