Belföld

Az állam Malév-cége elmerült a veszteségekben

371 millió forint veszteségről adott számot a 2017-es üzleti éve után a Malév állami tulajdonú utódcége, a Malév GH Zrt.

A repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó állami társaság immár negyedik éve termel masszív, több százmilliós veszteséget. A legfrissebb kimutatások szerint az állami cég tavaly valamelyest növelni tudta ugyan bevételeit, de továbbra is súlyos pénzügyi gondokkal küzd. December utolsó napján 2,8 milliárd forinttal tartozott partnereinek és beszállítóinak, és az előző években felhalmozott, mintegy 2,3 milliárd forintos vesztesége is rendezésre vár.

Az üzleti beszámoló szerint a cég anyagi helyzete a tartozásai miatt katasztrofális.

A Wizz Air légitársaság budapesti kiszolgálásában részt vevő állami tulajdonú társaság tavaly annak ellenére kapott állami támogatást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, hogy a gazdasági kabinet nem hagyta jóvá az állami támogatást. Az MNV saját hatáskörben adott pénzt a cégnek, hogy megmentse a pénzügyi összeomlástól. Az éves jelentésből kiderül az is, hogy már az újabb állami pénzt is elkezdte felélni a cég. A Malév GH ellen már tavaly vizsgálatot indított az Európai Bizottság, tiltott állami támogatás miatt.

A cég igen sanyarú pénzügyi helyzetére utal az is, hogy két hete a NAV csak inkasszóval tudta behajtani a cég által fizetendő közterheket. A Cégközlönyben közzétett információk szerint szűk egy hétig állt végrehajtás alatt az állami cég.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik