Belföld

Kúria: jogszerű volt a teherautónyi irat lefoglalása a szcientológusoktól

A Kúria nem talált kivetnivalót abban, ahogy a hatóságok 2017 októberében elrendelték és végrehajtották a házkutatást a Magyar Szcientológia Egyház budapesti központjában. A rendőrségi akció során egy „teherautónyi” adathordozót és iratot vittek el a Váci úti épületből.

A Kúria felülbírálta az ügyben korábban hozott, ellenkező tartalmú nyomozási bírói végzést, és kimondta, hogy az törvénysértő volt.

Az egyház működését a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) másfél éve kezdte vizsgálni. Péterfalvi Attila elnök 2016 decemberében indított hivatalból eljárást személyes adattal való visszaélés miatt, majd többek között kuruzslás és kiskorú veszélyeztetése gyanújával feljelentést is tett rendőrségen.

A NAIH még ugyanabban a hónapban előzetes bejelentés nélküli szemlét tartott az egyház központjában, majd lefoglalt nagyobb mennyiségű iratot és adathordozót. A hatóság több bírságot is kirótt a vallási szervezetre, és azt állapította meg, hogy az adatkezelési szabályok áthágása nem egyedi eset volt, hanem rendszerszerű visszaélés gyanúja állt fenn.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke sajtótájékoztatón ismerteti a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület és Központi Szervezet adatkezeléséves kapcsolatban lefolytatott hatósági eljárás eredményét a hatóság budapesti központjában 2017. októberében
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az időközben megkezdődött nyomozás során a NAIH tavaly októberben átadta az általa lefoglalt dokumentumokat a Nemzeti Nyomozó Irodának. A rendőrség azonban újabb házkutatást is elrendelt, ahol elvileg a motozásra, a ruhák és az autók átvizsgálására is lehetőség volt. A nyomozók végül még több iratot és számítógépet vittek magukkal.

A szcientológusok számos panaszt és felülbírálati kérelmet nyújtottak be az NAIH és a rendőrség eljárásai ellen, így a rendőrségi házkutatás és lefoglalás ügye is bíróságra került. Az egyház képviselői a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt azzal érveltek, hogy az eljárás törvénysértő volt, túl általános célokkal hajtották végre az adatgyűjtést, a lefoglalás, az iratok „besöprése” pedig a vallásgyakorlást is lehetetlenítette el a az egyház tagjai számára. A bíróság kedvező végzést hozott az egyház számára, ezért végül az ügyben az ügyészség fordult a Kúriához.

A Kúria bírói tanácsa szerint az, hogy szükséges-e további bizonyítékok beszerzése, nyomozásfelügyeleti kérdés, általánosságban nem eldönthető, és mivel elképzelhető, hogy a NAIH korábban tartott vizsgálata után is keletkeztek új adatok, a rendőrség is joggal foglalhatott le adathordozókat. A Kúria döntésének szóbeli indoklása során az is elhangzott, hogy a vallásgyakorlást álláspontjuk szerint komolyan nem érinti az iratok elszállítása.

A Szcientológia egyház közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi végzésének – amely elmarasztalta a Nemzeti Nyomozó Iroda akcióját – „sajnos semmilyen kihatása nem volt a nyomozóhatóság tevékenységére”, és a mai kúriai döntésnek sincs joghatása az eljárásra. Szikinger István, az egyház jogi képviselője azt mondta, bízott a Kúria pozitív döntésében, mert egyetértett a nyomozási bíróval abban, hogy súlyosan sérült a szükségesség és arányosság elve a Szcientológia Egyházzal szembeni kényszerintézkedés során. Hozzátette, átgondolják a további jogi lehetőségeket.

 

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik