Belföld

„Ahol a politika elkezdődik, ott a becsület véget ér”

Dávid Ferenc nem vállal politikai szerepet, mert azt vallja, amit a néhai Demján Sándor.

A Klubrádióban Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt mondta, a negyedik Orbán-kormány terveihez még nem tudnak viszonyulni, mert leírt kormányprogram nem volt, így régi követeléseik élnek. Ezek közé sorolta a túladóztatás megszüntetését, a munkabérekre rakodó terhek csökkentését, mert

az elvonások mértékét tekintve Magyarország a harmadik helyen áll az EU-ban.

A főtitkár az ősszel újrakezdődő minimálbér-tárgyalásokról azt mondta, azzal nincs baj, ha a dolgozók legelesettebb része többet keres a létminimumnál, de a bérnövekedés üteme miatt a kis- és közép-vállalkozások az elmúlt két év vesztesei voltak.

A VOSZ azt szeretné, ha a nehezebb helyzetű térségekben az állam is segítené a vállalkozásokat. Egy szelektív szabályozászal lehetővé tehetnék, hogy a rosszabb körülmények között próbálkozó cégnek kisebb legyen az adóterhe, jelentős járulékkedvezményt kapjon, az állam nem csak szavakban segítene.

Mesélje el nekem valaki, hogy egy kétezer fős békési faluban, ahol a falu egyharmada munkanélküli, egyharmada nyugdíjas, egyharmada közmunkás, a fiatalok pedig elmentek, hogy fogja a vállalkozó kitermelni a 30-40 százalékos béremelést. Nyilván sehogy.

Sok az államtitkár, de van nagyobb baj

Dávid Ferenc az állami bürokrácia terén nem javult, hanem rosszabb lett a helyzet az elmúlt nyolc évben. Az a kisebb baj, hogy négyévente egyre több államtitkárral vág neki Orbán Viktor a kormányzásnak nagyobb gond, hogy a

két ciklus alatt duplájára nőtt a minisztériumokban foglalkoztatottak száma. 

A kormányzat 2015-ben háromszázezer ember átterelésérő beszélt az üzleti szférába, majd egy évvel később további 30 ezerrel nőtt a közszférában foglalkoztatottak száma. Dávid Ferenc szerint a felduzzasztott közigazgatás megbénítja a vállalkozókat.

A jelentős részt értelmetlen munkát végző „kitartott” emberekkel teli állami vízfej csak a versenyszféra által megtermelt pénzből tartható fenn. Az állami szférát túlfoglalkoztatás, a piacit munkaerőhiány jellemzi. Körülbelül félmillió képzetlen emberrel nem nagyon lehet mit kezdeni, a legképzettebb másik félmillió elhagyta az országot. A közmunka csökkenő létszáma azt mutatja, a kormány, ha nem is hangosan, de beismerte, a túlgerjesztett közfoglalkoztatás csak arra volt jó, hogy levigyék a hivatalos munkanélküli rátát.

Szerinte az valójában nem 4, hanem 7 százalék körül van, amivel az ország már nincs az EU élvonalában.

Amíg nincs belső forrás, érthető, ha a vállalkozók külföldről hoznak munkaerőt, bár ez sem könnyű, mert már a környező államokban is magasabbak a fizetések. Manapság csak Szerbiából és Ukrajnából lehet munkaerőt behozni – tette hozzá a főtitkár, aki szerint a szakképzést a kormányzat az utóbbi években rossz irányba vitte.  Erre is rájöttek, erre utalhat az Innovációs és Technológiai Minisztérium felállítása is, ami pozitív fejlemény, de a VOSZ örült volna egy önálló munkaügyi, oktatási és egészségügyi minisztériumnak is.

Demján Sándor hagyatéka

A szervezet jövőbeni közéleti tevékenységéről a főtitkár kiemelte, a VOSZ szakmai alapon működik, távolságot tart a különböző politikai oldalaktól, amit tagsága sokszínűsége is indokol. Mint mondta, a VOSZ néhai elnöke, az áprilisban elhunyt Demján Sándor a fejükbe verte, hogy nem idomulhatnak a politikához.

Tartozom neki annyival, hogy amíg befolyásom van rá, a VOSZ megőrzi a függetlenségét.

Demján lehetséges utódja őszre meglehet, de nem lesz egyszerű kiválasztani a megfelelő embert. A volt elnök kemény munkával szerzett tekintélye megfontolásra késztette nem csak a mostani, hanem a korábbi miniszterelnököket is, ezért sincs könnyű dolguk az új elnök megválasztásakor. Dávid Ferenc szerint a demjáni örökséget csak olyan ember veheti át, aki tovább tudja vinni ezt a fáklyát, van tekintélye a közösség előtt, befolyása és ismertsége a politika bugyraiban.

Azzal kapcsolatban, hogy az érdekképviseleti munkán túl vannak-e további közéleti ambíciói, Dávid Ferenc egy Demján Sándortól hallott bölcsességet mondott.

Ahol a politika elkezdődik, ott a becsület véget ér,

vagyis nincsenek politikai ambíciói.

Kiemelt fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik