Belföld
Budapest, 2017. szeptember 7.
Orbán Viktor miniszterelnök (j), Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke (k) és Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) fõtitkára, a KAVOSZ felügyelõbizottságának elnöke (b) a KAVOSZ Zrt. 100 millió, 15 év, 250.000 Széchenyi Kártya ünnepségén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Bank Centerben lévõ konferenciatermében 2017. szeptember 7-én. A jubileumi, 250 ezredik Széchenyi Kártya kilenc fajtáját Orbán Viktor miniszterelnök adta át a cégek képviselõinek.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Ahol a politika elkezdődik, ott a becsület véget ér”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 05. 31. 14:25

Dávid Ferenc nem vállal politikai szerepet, mert azt vallja, amit a néhai Demján Sándor.

A Klubrádióban Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt mondta, a negyedik Orbán-kormány terveihez még nem tudnak viszonyulni, mert leírt kormányprogram nem volt, így régi követeléseik élnek. Ezek közé sorolta a túladóztatás megszüntetését, a munkabérekre rakodó terhek csökkentését, mert

az elvonások mértékét tekintve Magyarország a harmadik helyen áll az EU-ban.

A főtitkár az ősszel újrakezdődő minimálbér-tárgyalásokról azt mondta, azzal nincs baj, ha a dolgozók legelesettebb része többet keres a létminimumnál, de a bérnövekedés üteme miatt a kis- és közép-vállalkozások az elmúlt két év vesztesei voltak.

A VOSZ azt szeretné, ha a nehezebb helyzetű térségekben az állam is segítené a vállalkozásokat. Egy szelektív szabályozászal lehetővé tehetnék, hogy a rosszabb körülmények között próbálkozó cégnek kisebb legyen az adóterhe, jelentős járulékkedvezményt kapjon, az állam nem csak szavakban segítene.

Mesélje el nekem valaki, hogy egy kétezer fős békési faluban, ahol a falu egyharmada munkanélküli, egyharmada nyugdíjas, egyharmada közmunkás, a fiatalok pedig elmentek, hogy fogja a vállalkozó kitermelni a 30-40 százalékos béremelést. Nyilván sehogy.

Sok az államtitkár, de van nagyobb baj

Dávid Ferenc az állami bürokrácia terén nem javult, hanem rosszabb lett a helyzet az elmúlt nyolc évben. Az a kisebb baj, hogy négyévente egyre több államtitkárral vág neki Orbán Viktor a kormányzásnak nagyobb gond, hogy a

két ciklus alatt duplájára nőtt a minisztériumokban foglalkoztatottak száma. 

A kormányzat 2015-ben háromszázezer ember átterelésérő beszélt az üzleti szférába, majd egy évvel később további 30 ezerrel nőtt a közszférában foglalkoztatottak száma. Dávid Ferenc szerint a felduzzasztott közigazgatás megbénítja a vállalkozókat.

A jelentős részt értelmetlen munkát végző „kitartott” emberekkel teli állami vízfej csak a versenyszféra által megtermelt pénzből tartható fenn. Az állami szférát túlfoglalkoztatás, a piacit munkaerőhiány jellemzi. Körülbelül félmillió képzetlen emberrel nem nagyon lehet mit kezdeni, a legképzettebb másik félmillió elhagyta az országot. A közmunka csökkenő létszáma azt mutatja, a kormány, ha nem is hangosan, de beismerte, a túlgerjesztett közfoglalkoztatás csak arra volt jó, hogy levigyék a hivatalos munkanélküli rátát.

Szerinte az valójában nem 4, hanem 7 százalék körül van, amivel az ország már nincs az EU élvonalában.

Amíg nincs belső forrás, érthető, ha a vállalkozók külföldről hoznak munkaerőt, bár ez sem könnyű, mert már a környező államokban is magasabbak a fizetések. Manapság csak Szerbiából és Ukrajnából lehet munkaerőt behozni – tette hozzá a főtitkár, aki szerint a szakképzést a kormányzat az utóbbi években rossz irányba vitte.  Erre is rájöttek, erre utalhat az Innovációs és Technológiai Minisztérium felállítása is, ami pozitív fejlemény, de a VOSZ örült volna egy önálló munkaügyi, oktatási és egészségügyi minisztériumnak is.

Demján Sándor hagyatéka

A szervezet jövőbeni közéleti tevékenységéről a főtitkár kiemelte, a VOSZ szakmai alapon működik, távolságot tart a különböző politikai oldalaktól, amit tagsága sokszínűsége is indokol. Mint mondta, a VOSZ néhai elnöke, az áprilisban elhunyt Demján Sándor a fejükbe verte, hogy nem idomulhatnak a politikához.

Tartozom neki annyival, hogy amíg befolyásom van rá, a VOSZ megőrzi a függetlenségét.

Demján lehetséges utódja őszre meglehet, de nem lesz egyszerű kiválasztani a megfelelő embert. A volt elnök kemény munkával szerzett tekintélye megfontolásra késztette nem csak a mostani, hanem a korábbi miniszterelnököket is, ezért sincs könnyű dolguk az új elnök megválasztásakor. Dávid Ferenc szerint a demjáni örökséget csak olyan ember veheti át, aki tovább tudja vinni ezt a fáklyát, van tekintélye a közösség előtt, befolyása és ismertsége a politika bugyraiban.

Azzal kapcsolatban, hogy az érdekképviseleti munkán túl vannak-e további közéleti ambíciói, Dávid Ferenc egy Demján Sándortól hallott bölcsességet mondott.

Ahol a politika elkezdődik, ott a becsület véget ér,

vagyis nincsenek politikai ambíciói.

Kiemelt fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.