Belföld

Óriási nyereség után szerény veszteség Schmidt Mária cégbirodalmának központi cégében

Az Orbán-kormány egyik fő ideológusaként és a Terror Háza igazgatójaként is ismert milliárdos üzletasszony, Schmidt Mária vállalatbirodalmát összefogó cég tavaly nem muzsikált túl jól – ezt mutatja a cég beszámolója. A Pió-21 Kft. csekély, 35 millió forintos veszteséget produkált. A Pió-21-ben kétharmados tulajdonos Schmidt Mária, egyhatodos részesedéssel bír lánya, Ungár Anna és ugyanekkora hányada van fiának, az LMP elnökségi tagjának, a bezárt Magyar Nemzet megvásárlásának gondolatával nemrég kacérkodó Ungár Péternek is.

Vagyonkezeléssel foglalkozik a cég, vagyis elsősorban a tulajdonában levő vállalkozásoktól származó osztalékból, esetleg a részesedéseken elért, realizált árfolyamnyereségből származhat bevétele. Ilyen tavaly nem volt, pedig hét vállalkozásban is van tartós részesedése, ezért nem is csoda, hogy – a cég méretéhez képest – elhanyagolható mínuszt produkált.

Egy évvel korábban a részesedésekből származott bő 1,9 milliárd forintnyi bevétele, árfolyamnyeresége, ezért 2016-ban közel 2 milliárd forintos adózott nyeresége volt a cégnek.

A tavalyi év inkább a bevásárlásról szólt. Schmidt sokáig harcban állt a kegyvesztett oligarchával, Spéder Zoltánnal a tőzsdén is jegyzett Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. fölötti irányításszerzésért, végül Schmidt jött ki belőle győztesen.

Schmidt Mária családi cége alaposan bevásárolt BIF-részvényekből
Kivásárolták a svájci vagyonkezelőt, így a PIÓ-21 Kft. szavazati jogának mértéke a 75 százalékot is átlépte.

A Pió-21 tavaly bevásárlásaival többségi tulajdonosává vált a BIF-nek. Javarészt ezzel magyarázható, hogy a cég befektetett pénzügyi eszközeinek értéke egyharmadával, 9 milliárd forint fölé ugrott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik