Belföld

Nem kell kitakarni a rendőrök arcát a tüntetésekről szóló tudósításokban

Többé nem kell kitakarni a tüntetéseken dolgozó rendőrök arcát a sajtófotókon – számolt be a Kúria szerdai döntéséről az Index.

A rendőrség még 2011-ben fordult bírósághoz amiatt, hogy ki kell-e takarni a tüntetésekről szóló tudósításokban a szolgálatot teljesítő rendőrök arcát. A Kúria szerint nem kell, ezzel elutasította a rendőrség keresetét és az Indexnek adott igazat.

Az ügy többször megjárta az illetékes bírósági fórumokat, az Alkotmánybíróság pedig kétszer is foglalkozott az üggyel – utóbbi mindannyiszor a sajtószabadság elvét hangoztatva állt a hírportál mellé.

A Kúria Baka András által vezetett tanácsa szóbeli indoklásában azt mondta, hogy döntésüket alapvetően befolyásolta a jogbiztonság elve, mert véget akarnak vetni annak, hogy a bíróságok és az Alkotmánybíróság másképp látja az ügyet.

Hozzátették azonban, hogy a hatályos szabályozás nem engedi a sajtószabadság Alkotmánybíróság által képviselt tág értelmezését. Ezért egy új kivételt kell létrehozni, amelynek során a sajtószabadság elve előnyt élvez a képmás jogával szemben.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik