Belföld

A csekkek befizetésével még nem sikerült felzárkóznunk Európához

Kedden publikálta az Eurostat, az Európai Unió statisztikai szervezete a 2016-os évre vonatkozó, a havonta esedékes tételeket illető késedelmes fizetésekről és tartozásokról szóló összegzését. Eszerint minden tizedik uniós állampolgárnak volt valamilyen kifizetetlen jelzálog, közüzemi vagy ingatlanbérleti számlája. Az EU állampolgárainak 10,4 százaléka nem tudta időben rendezni adósságait.

A lista első helyére Görögország került, ahol a lakosság csaknem fele, 47,9 százaléka görget maga előtt kifizetetlen számlát. Bulgária lakosságának harmada, 34,2 százaléka rendelkezik kifizetetlen közüzemi, jelzálog vagy ingatlanbérleti számlát, Cipruson pedig a teljes népesség 26,4 százaléka küszködik a be nem fizetett adósságokkal. Magyarország a 2016-os évre vonatkozóan a lista hatodik helyére került: a magyarok 19 százaléka nem fizetett időben.

A sorban Szlovénia, Litvánia, Írország és Lengyelország követ minket, a legpontosabb adósok pedig a németek, a csehek és a hollandok votak 2016-ban.

A lakáshitel és a bérleti díj a gond

Hasonló képet mutat a lista, ha azt nézzük, hogy a lakosság hány százaléka nem rendezte időben jelzáloghitelének részleteit vagy ingatlanbérletének esedékes befizetését: az első helyen Görögország áll, ahol a lakosság 15,3 százaléka nem tudott időben megbirkózni a fizetéssel. Ez a szám jelentősen nagyobb bármelyik uniós tagország elmaradásainál, a második helyen álló Ciprus lakosságának 8,6, Franciaország és Spanyolország lakosságának pedig 5,2 százaléka rendelkezett hátralékkal. Magyarországon a teljes lakosság 5,1 százaléka volt késésben a lakáshitel részleteivel vag a bérleti költségekkel, ami jelentősen rosszabb a 3,5 százalékos uniós átlagnál.

Hét EU-s tagországban azonban 2 százalék alatt maradt ez a szám: Észtországban (1,8 százalék), Németországban (1,6 százalék), Írországban (1,4 százalék), Litvániában (1,4 százalék), Horvátországban (1,3 százalék), Lengyelországban (1,3) és Romániában (0,9 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik