Belföld
Budapest, 2018. május 29.
Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt fõigazgatója, elsõrendû (j), Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, másodrendû (j2), P. László, egy biztonsági cég vezetõje, harmadrendû (b2) és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt fõigazgatója, negyedrendû vádlott (b) az úgynevezett kémper tárgyalásán a Kúria tárgyalótermében 2018. május 29-én. Az államtitok miatt zárt ajtók mögött zajló perben tavaly õsszel a Fõvárosi Ítélõtábla jogerõsen felmentette a vádlottakat, az ügyészség ez ellen nyújtott be felülvizsgálati indítványt. A Kúria ezen a napon elutasította a Legfõbb Ügyészség felülvizsgálati indítványát a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetõk ügyében, így jogerõs maradt a korábbi felmentõ rendelkezés.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A Kúria is felmentette a kémper vádlottait

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 05. 29. 14:51

Hátradőlhetnek a volt titkosszolgálati vezetők.

A Kúria elutasította a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványát a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő ítélet. 

Az ügyészség a Gyurcsány-kormány idején történtek miatt 2011-ben kémkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, Galambos Lajos és Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatói és egy magánszemély ellen.

Tavaly ősszel a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a vádlottakat, ez ellen nyújtott be az ügyészség felülvizsgálati indítványt.

A tanácsvezető bíró csaknem egyórás, nyilvános indoklásban fejtette ki érveit az államtitok miatt zárt ajtók mögött zajló perben.

Azt mondta, az NBH-nál “idegen” állampolgárok bevonásával folytatott poligráfos vizsgálatokkal kapcsolatban Galambos Lajos “sok szabályt sértett”, de nem bizonyítható a kémkedéshez szükséges szándékosság.

Az ügy lényege, hogy Galambos Lajos 2007-ben állítólagos bolgár szakembereket hívott az NBH-ba, hogy hazugságvizsgálatnak vessen alá több, általa megbízhatatlannak tartott középvezetőt.

A P. László vezette biztonsági cég közreműködésével hozott szakemberek valójában oroszok voltak, sajtóhírek szerint a polgári elhárítás szerverére is rákapcsolódhattak, akár államtitkokhoz is hozzájuthattak. Galambost figyelmeztették beosztottai, hogy a bolgárok valójában oroszok, de a tábornok ezt figyelmen kívül hagyhatta. A Szilvásy György elleni vád alapja az volt, hogy amikor miniszterként értesült Galambos tettéről, elmulasztotta megtenni a feljelentést, Laborcz Sándor ellen pedig azért emeltek vádat, mert nem intézkedett, amikor szembesült elődje tettével.

Kiemelt képünkön Galambos Lajos elsőrendű, Szilvásy György másodrendű, P. László harmadrendű és Laborc Sándor negyedrendű vádlott  a Kúria tárgyalótermében (MTI / Illyés Tibor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.