Belföld

Titkolják Orbán 2017-es külföldi utazásainak részleteit

A Népszava közérdekű adatigényléssel kikérte a különböző minisztériumok külföldi hivatalos utak 2017-re vonatkozó adatait. A Varga Mihály vezette tavaly még létező Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) és a Földművelésügyi Minisztériumtól nem kaptak választ, de Orbán Viktor utazásairól sem adtak ki információkat.

Pedig a lap mindennel próbálkozott, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda arra hivatkozott, hogy ők nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik. Azt viszont nem árulták el, hogy ki adhat ki információkat a miniszterelnök hivatalos útjairól. A TEK-et is keresték, onnan ismét a Miniszterelnöki Kabinetirodához irányították őket, de a közérdekű adatigénylésükre nem kaptak választ.

Ami az adatigénylésekből kiderült, hogy a tárcák közül a legtöbbet nem a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) költötte az utazásokra, hanem a tavaly még létező és Seszták Miklós által vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium(NFM).  A KKM ezen a címen 143 millió forintot költött el, az NFM pedig 246 milliót. Az Igazságügyi Minisztériumban költötték a harmadik legtöbbet külföldi utakra, 125 millió forintot. A legkevesebbet a Belügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodánál mentek külföldre.

A legtöbbet Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter utazott, aki az év felét külföldön töltötte, ez pedig összesen 73 millió forintba került. Trócsányi László és Balog Zoltán az Emberi Erőforrások vezetőjeként több mint 70 napot volt Magyarországon kívül, munkaútjaik pedig összesen 14 millió forintba kerültek az adófizetőknek.

(kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik