Belföld

Kiszámoltuk hogyan csökkentheted a lakáshiteledet 2 millióval és most meg is mutatjuk (X)

Bármilyen élethelyzetben is legyél, egy idő után egészen biztosan neked is szükséged lesz pénzre, hogy ingatlanhoz juss. Legyen szó hitelről vagy megtakarításról, mutatunk néhány megoldást, amivel sokkal olcsóbban jössz ki.

Bármilyen pénzügyi termékről (hitel, megtakarítás) is legyen szó, a tudatos választás egyik sarkalatos pontja, hogy a lehetőségekhez mérten a legolcsóbban jussunk hozzá. A pénzügyi előnyt nem feltétlenül lehet könnyedén számszerűsíteni, ezért egy egyszerű példán keresztül mutatjuk be, miként tudunk olcsóbban hozzájutni a kiszemelt ingatlanhoz.

Képzeljük el, hogy a kinézett lakáshoz csak úgy tudunk hozzájutni, ha 10 millió forintnyi hitelt veszünk fel 20 évre, és tegyük fel, hogy a családi jövedelem 300 ezer forint. Mivel jogosan tartunk a kamatok megemelkedésétől, ezért 5 évre rögzített kamatú hitelt választunk. A Bankmonitor kalkulátora alapján a legolcsóbb hitelt 3,6%-os THM-mel és 58 ezer forintos törlesztővel vehető fel, a teljes visszafizetés 14 millió forint lesz. Az külön előny ennél a hitelnél, hogy a héten a Bankmonitor akciója keretében a legalább 10 millió forintos hitelért folyamodóknak a hitelösszeg 0,4%-át, példánkban 40 000 forintot adjuk Erzsébet-utalvány formájában.

A további pénzügyi előny kiaknázásához előtörlesztésre van szükség, amit a legkézenfekvőbb, ha egy államilag támogatott lakástakarékkal teszünk meg. A fogyasztóbarát lakáshiteleket egyébként is ingyenesen lehet lakástakarékból előtörleszteni, de a befizetésekre járó 30%-os (éves szinten max. 72 ezer Ft) fog igazán nagyot lökni a megtakarítási összegen. A hét során a 6 éves futamidejű, havi 20 ezer forintos befizetésű Erste LTP szerződésre is lehet kapni kedvezményt, ami pontosan a következő: 20 ezer forintot kapsz vissza, ami megegyezik a számlanyitási díjjal, ergo ingyen nyitod a lakástakarékot.

A kalkulációnk szerint közel 1,9 milliót tudunk előtörlesztésre fordítani az első 6 évet követően, ami a kisebb tőketartozás miatt jóval kisebb kamatteherrel fog párosulni. Az előtörlesztés után újra nyitunk egy lakástakarékot és 6 év után megint előtörlesztünk, és így tovább, amíg el nem fogy a lakáshitelünk. Jelen számítás szerint 2 évvel korábban, mint eredetileg terveztük.

A folyamatos előtörlesztésnek köszönhetően a törlesztőrészletünk is csökkenni fog az idő előrehaladtával.

Ezzel a módszerrel a teljes visszafizetést 2 millió forinttal tudjuk csökkenteni, és az utolsó lakástakarékból több, mint 1,3 millió forint is marad, amit bátran használhatunk lakásfelújításra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik