Belföld

Bezár London leghíresebb magyar konyhás étterme, a Gay Hussar

Júniusban bezár London egyik legismertebb étterme, a Gay Hussar. A 65 éve üzemelő magyar konyhás étterem a híres Soho negyedben található. A vendéglátóegység igazából nem is az étel minősége miatt vált híressé, sokkal inkább azért, mert a brit baloldali politikusok itt találkoztak, itt szőttek különféle összeesküvéseket. Az étterem belső tereit ma is politikusok karikatúrái díszítik.

A legismertebb törzsvendégek között volt Michael Foot, a brit Munkáspárt egykori vezetője, a Tony Blair volt kormányfő által később a politika süllyesztőjébe küldött hagyományos, szocialista Labour talán legnagyobb hatású ideológusa, a háború utáni brit politika legalább annyira ellentmondásos, mint amennyire kiemelkedő figurája.

Sokszor látták a Gay Hussar asztalainál a régi Labour nagyjai közül Aneurin Bevant, a brit jóléti állam egyik megalapozóját, az 1945-ös munkáspárti kormány egészségügyi miniszterét, aki létrehozta a modern nyugati gazdaságok történetének első teljesen ingyenes, mindenki által alanyi jogon igénybe vehető állami egészségügyi szolgálatát, a ma is létező NHS-t.

A bezárás oka, hogy a Gay Hussar az utóbbi időben már veszteséges. Az étterem menedzsere elmondta, habár mindent megtettek, hogy valahogy fellendítsék az éttermet, nem sikerült több vendéget becsalogatniuk.

(Via Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik