Belföld

Figyelmeztető matricát kellene ragasztani a civil rendőrségi traffipaxos autókra

A rendőrség „lopakodó” civil autókat állított szolgálatba, hogy menet közben, az utakon mérjék be a gyorshajtó sofőröket. A forinttízmilliárdokból kifejlesztett Véda-rendszer mellett beindított országúti sebességmérési akció keretében 20 autót szereltek fel traffipaxokkal. Veszprém környékén például egy fehér Audiban helyezték el videofelvételeket készítő sebességmérőt. Az autóról készült fotók a múlt héten járták be a hazai sajtót.

Az ORFK már 2015-ben kiadott egy rendeletet a gépkocsiba szerelt kép- és hangrögzítő eszközök alkalmazásának szabályairól, bár akkor még szó sem volt a sebességmérésről. A rendelet szerint a hang- és képfelvételek készítésére alkalmas eszközökkel felszerelt

szolgálati gépjárműveket jól látható módon Képfelvétel rögzítés feliratú matricával kell ellátni.

Az országos rendőrfőkapitány azt is előírta, hogy a feliratot – legalább ideiglenes módon – a nem rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépjárműveken is fel kell tüntetni.

Fotó: Totalcar.hu

A 24.hu hétfőn számolt be arról, hogy a 20 civil autóban elhelyezett FámaLézer III. típusú, mintegy tíz évvel ezelőtt beszerzett sebességmérőket évekig egyáltalán nem használta a rendőrség. A magyarországi traffipaxokkal foglalkozó szakújságok a korábban publikált cikkeikben egybehangzóan az írták, hogy

a jogszabályi változások miatt leselejtezték őket.

Az ORFK eddig nem akadt fenn a FámaLézerekkel kapcsolatos szóhasználaton, cikkünk megjelenése után a police.hu portálon mégis megtévesztőnek nevezte a leselejtezés kifejezést. A hivatalos álláspont szerint „használatukat a VÉDA rendszer üzembe állításakor felfüggesztette” a rendőrség.

A rendőrség azzal a ténnyel is vitatkozik, hogy a FámaLézer termékcsalád ma már nem szerepel a Budapest Főváros Kormányhivatalának Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya által fenntartott hivatalos adatbázisban. A kormányhivatal főosztálya adja ki, és tartja nyilván többek között a sebességmérő eszközök hitelesítési engedélyét. Az adatbázisban jelenleg öt típus engedélye van csupán közzétéve, többek között a Véda-rendszerben használt kameráké. A rendőrség szerint azonban „a hiteles mérésnek nem feltétele, hogy a hitelesítésre feljogosított hivatal honlapján az ezzel kapcsolatos információ elérhető legyen”.

A mérésügyről szóló törvényben viszont az áll, hogy a „kötelező hitelesítésű mérőeszközök hitelesítési engedély alapján hitelesíthetők”, márpedig a sebességmérők a kötelező hitelesítésű eszközök csoportjába tartoznak, hiszen a méréseiknek joghatása van, adataik alapján súlyos százezres büntetéseket is kiszabhat a hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik