Belföld

Figyelmeztető matricát kellene ragasztani a civil rendőrségi traffipaxos autókra

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 05. 28. 16:00

A rendőrség „lopakodó” civil autókat állított szolgálatba, hogy menet közben, az utakon mérjék be a gyorshajtó sofőröket. A forinttízmilliárdokból kifejlesztett Véda-rendszer mellett beindított országúti sebességmérési akció keretében 20 autót szereltek fel traffipaxokkal. Veszprém környékén például egy fehér Audiban helyezték el videofelvételeket készítő sebességmérőt. Az autóról készült fotók a múlt héten járták be a hazai sajtót.

Az ORFK már 2015-ben kiadott egy rendeletet a gépkocsiba szerelt kép- és hangrögzítő eszközök alkalmazásának szabályairól, bár akkor még szó sem volt a sebességmérésről. A rendelet szerint a hang- és képfelvételek készítésére alkalmas eszközökkel felszerelt

szolgálati gépjárműveket jól látható módon Képfelvétel rögzítés feliratú matricával kell ellátni.

Az országos rendőrfőkapitány azt is előírta, hogy a feliratot – legalább ideiglenes módon – a nem rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépjárműveken is fel kell tüntetni.

Fotó: Totalcar.hu

A 24.hu hétfőn számolt be arról, hogy a 20 civil autóban elhelyezett FámaLézer III. típusú, mintegy tíz évvel ezelőtt beszerzett sebességmérőket évekig egyáltalán nem használta a rendőrség. A magyarországi traffipaxokkal foglalkozó szakújságok a korábban publikált cikkeikben egybehangzóan az írták, hogy

a jogszabályi változások miatt leselejtezték őket.

Az ORFK eddig nem akadt fenn a FámaLézerekkel kapcsolatos szóhasználaton, cikkünk megjelenése után a police.hu portálon mégis megtévesztőnek nevezte a leselejtezés kifejezést. A hivatalos álláspont szerint „használatukat a VÉDA rendszer üzembe állításakor felfüggesztette” a rendőrség.

A rendőrség azzal a ténnyel is vitatkozik, hogy a FámaLézer termékcsalád ma már nem szerepel a Budapest Főváros Kormányhivatalának Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya által fenntartott hivatalos adatbázisban. A kormányhivatal főosztálya adja ki, és tartja nyilván többek között a sebességmérő eszközök hitelesítési engedélyét. Az adatbázisban jelenleg öt típus engedélye van csupán közzétéve, többek között a Véda-rendszerben használt kameráké. A rendőrség szerint azonban „a hiteles mérésnek nem feltétele, hogy a hitelesítésre feljogosított hivatal honlapján az ezzel kapcsolatos információ elérhető legyen”.

A mérésügyről szóló törvényben viszont az áll, hogy a „kötelező hitelesítésű mérőeszközök hitelesítési engedély alapján hitelesíthetők”, márpedig a sebességmérők a kötelező hitelesítésű eszközök csoportjába tartoznak, hiszen a méréseiknek joghatása van, adataik alapján súlyos százezres büntetéseket is kiszabhat a hatóság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.