Belföld

Kórházügyek: emberfeletti teljesítmény kontra pénz

A dolgozók pereltek, nyertek, pénzt nem kaptak. Főigazgatójuk államtitkár lett, ők végrehajtást fontolgatnak kórházuk ellen.

Évek óta nem fizetik ki a túlmunkát a Heim Pál Gyermekkórházban –  közölte az RTL Klub Híradója. A szabadnapokra jutó ügyeletért pihenőnap, vagy az ügyeleti pénz 50 százaléka járna.

Nincs elég dolgozó, így pihenőnap sincs, pluszpénzt nem kapnak. A pótlék egy műtősnél havi 20-30 ezer forint lenne.

A probléma 200 dolgozót érint, közülük húszan indítottak pert, amit megnyertek. Fejenként csaknem egymillió forintot ítélt meg a bíróság. Jogerősen.

A kórház a Kúriához fordult felülvizsgálatért. A Kúria döntéséig nem fizetnek, ami a dolgozók ügyvédje szerint jogsértő, ha a kórház nem fizet júniusig, akkor végrehajtást fognak indítani.

Az ügy pikantériája, hogy a kórház akkori főigazgatója Nagy Anikó volt, aki most a Magyar Időknek más téma kapcsán, egészségügyi államtitkárként, azt mondta, kiáll az ágazat valamennyi becsületes dolgozójáért.

A lap azért kereste meg, mert az Index nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen egy korábban állítólag betegszállítóként dolgozó férfi beszélt áldatlan kórházi állapotokról, bűntettekről. Nagy Anikó azt mondta, nagyra becsüli

a több mint 97 ezer szakdolgozó és 38 ezer orvos betegekért végzett fárasztó és áldozatos munkáját. Nagy szakmai felkészültséggel, a betegek jogait, emberi méltóságát tiszteletben tartva végzik szolgálatukat. Sok esetben emberfeletti teljesítményt nyújtanak.

A kormánylapnak azt mondta, kollégái tisztességes, becsületes és odaadó munkájukkal hozzájárulnak az emberek gyógyulásához, a hírportálon megjelenő videó rombolhatja a betegek ellátásba vetett bizalmát.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik