Belföld

Takarítógyakornokok képzésére kaptak 135 milliót egy szekszárdi fideszes családi cégei

Az uniós támogatásokból származó milliók kreatív felhasználásának komoly hagyományai alakultak ki Magyarországon, de mindig akadnak olyanok, akik az erős mezőnyben is tudnak meglepetést okozni.

Egy szekszárdi fideszes vállalkozó családjának takarító cégei például az elmúlt négy évben összesen 135 millió forintos támogatást szereztek gyakornokképzésre.

Hadházy Ákos az LMP eheti korrupcióinfóján számolt be Fajszi Lajos volt fideszes önkormányzati képviselő uniós pályázatairól. Az ellenzéki országgyűlési képviselő, a trafikbotrány egykori kirobbantója, felidézte, hogy Fajszi és családtagjai annak idején öt dohányboltot szereztek a fideszes szempontok által befolyásolt koncesszióosztogatásban.

A család azonban nem csak a trafikokat köszönheti a politikának, hanem a takarító cégeik százmilliós megrendeléseit is. A bevételek jelentős része ugyanis állami megrendelésekből érkezik. Ezeket a megrendeléseket egészítette ki a Fajszi család az EU-s pénzekkel.

Fajsziék négy hasonló profilú vállalkozást tartanak fent. Az egyik cég, az Ingatlankorzó Kft. egészen minimális forgalmat produkál, mégis annyira sikeres a pályázatokban, hogy több pénzt kapott „gyakornokokra”, mint amennyi a teljes éves bevétele volt.

A támogatásszerzésből persze a többi cég is kivette a részét. Hadházy szerint korábbi TÁMOP-projektek dokumentációjából nem derül ki, hogy összesen hány ember gyakorlatát finanszírozták uniós forrásból, mert ott csak „képi dokumentáció” érhető el a beszámolók között. Az összesen 100 millió forintot érő TÁMOP-projektekről szóló képdokumentáció többségén a család trafikjaiban tevékenykedő alkalmazottak mosolyognak a kamerába.

Az újabb GINOP-projekteknél több részlet ismerhető meg: az F&F Kft. például 20 milliót kapott három takarító, két parkgondozó és két adminisztrátor gyakorlati képzésére, azaz egyetlen takarító képzését 3 millió forinttal támogatta az EU.

Ennyi pénzből a legdrágább fizetős egyetemen, az állatorvosin is el lehet végezni 3 félévet

– mondta Hadházy.

A képviselő szerint azonban a pénz jelentős részéből nem is a gyakornokokat fizették, hanem a vállalkozásnak amúgy is szükséges gépeit vásárolták meg. 5 milliót költöttek takarítógépre, fűnyíróra, de vettek belőle milliós értékű Apple számítógépeket is.

A „gyakornoki programba” csomagolva szereztek be 2 Apple iMac MK462 All in One gépet és 1 Konica-Minolta bizhub C227 digitális színes másolót, amit azzal indokoltak, hogy

ezen eszközök a fiatalok elsődleges munkavégzését biztosító alapeszközök, melyek nélkül jövedelemtermelő munkát nem tudnának végezni.

Hadházy Ákos szerint az ilyen típusú uniós költések miatt szükséges, hogy Magyarországra is kiterjedjen az uniós ügyészség tevékenysége.

Kiemelt kép: Thinkstock 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik