Belföld

Múzeum túrja ki a helyéről a kőbányai multikulti óvodát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 23. 18:11

Kínai, vietnámi, román, ukrán szülők is járatják gyerekeiket a bezárásra ítélt Mocorgóba, amely élen jár az integrációban.

Csütörtökön dönt a kőbányai önkormányzat képviselő-testülete a Mocorgó óvoda bezárásáról, amit Kovács Róbert fideszes polgármester azzal indokolt a dolgozói és szülői közösség előtt, hogy kell a terület az új Közlekedési Múzeumnak. Erről a Mérce ír.

A tervek szerint 2022-ben nyílna meg a múzeum az egykori Északi Járműjavító épületében. Az április 10-i önkormányzati testületi ülésen az LMP-s Tóth Balázs rákérdezett, hogy mi lenne az óvoda helyén, de a polgármester csak annyit válaszolt, hogy a tervek még kidolgozás alatt állnak, valószínűleg a bejárati terület, a fogadótér kapna ott helyet.

A Mocorgó óvoda a főváros egyik példaértékű oktatási intézménye abból a szempontból, hogy az oda járó gyerekek majdnem fele bevándorló hátterű. A Kőbányai úti piac közelsége miatt sok kínai, vietnámi, román és ukrán szülő viszi oda a gyermekét. Az óvoda sokat tett azért, hogy segítse a nem magyar anyanyelvű gyerekek integrációját, részt vett az Interkulturális pedagógiai program a migráns gyermekeket nevelő óvodák számára nevű projektben is.

Az ovi névleg nem szűnne meg, hanem összeolvadna a Csupa Csoda Óvodával. Emiatt azonban csökkenne a felvehető maximális gyermeklétszám, szűkülne a szolgáltatási körzet. Mindez veszélybe sodorhatja az intézmény multikulturális jellegét, már csak azért is, mert a hozzá rendelt körzetből csak a gyerekek 36 százaléka érkezik, a bevándorló hátterű gyerekek jellemzően a körzeten és a kerületen kívül élnek.

Az óvoda vezetője a tervezethez küldött véleményében hangsúlyozta az óvoda sokszínűségét, az erre épülő szaktudást, az összetartó, nyugodt és kiszámítható munkahelyi légkört, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az épület jó adottságokkal rendelkezik, az önkormányzat épp tavaly decemberben fejezte be a nyílászárók felújítását.

A magyar anyanyelvű gyerekek szülei is tiltakoznak, van, aki arra hívta fel közülük a figyelmet, hogy a kínai és vietnami származású gyerekek a saját kultúrájukkal is megismertetik a többieket, ami színesebbé teszi életüket és szélesíti a látásmódjukat. Egy másik szülő szerint a bezárás mellett csak a múzeum területigénye szól, minden más érv a megtartást hangsúlyozza.

Az óvodavezető-helyettes úgy véli: a döntéshozók csak számokat, dokumentumokat rendezgetnek az íróasztalon, de ezek mögött gyerekek és az ő családjaik vannak. Az ő sorsukról döntenek úgy, hogy nekik, és a pedagógusoknak nem lehet beleszólásuk.

A kőbányai önkormányzat az épületben lévő tulajdoni hányadért 280 millió forintot kap a kormányzattól – derül ki a cikkből.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.