Belföld

A román szenátorok elutasítják a székely autonómiát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 23. 16:14

Alkotmányellenesnek és tiszteletlennek tartják a kezdeményezést.
Korábban a témában:

A bukaresti képviselőház után a szenátus is megvitatta a Székely Nemzeti Tanács törvényjavaslatát, amellyel területi autonómiát adnának Székelyföldnek – tudósít az MTI. Az egyéni kezdeményezésként benyújtott törvényjavaslatot a román pártok szónokai alkotmányellenesnek minősítették.

Az RMDSZ frakciójában helyet foglaló Kulcsár-Terza József előterjesztőként hangsúlyozta: Európa támogatja az autonómiát, amit a románság az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban megígért az erdélyi nemzeti közösségeknek. Leszögezte: a kezdeményezés területi, és nem etnikai autonómiáról szól, nem jelent elszakadást, és olyan európai szabályokon alapul, amelyeket Románia is felvállalt.

A kormányzó szociáldemokraták szenátora, Titus Corlatean volt külügyminiszter kijelentette: Románia betartja a kisebbségvédelem európai szabályait. Elutasította a „magyar közösség” kifejezés emlegetését a Romániában hivatalosan használt „nemzeti kisebbség” fogalom helyett, arra hivatkozva, hogy az identitás megőrzését nem közösségi, hanem egyéni jogként szavatolják.

A legnagyobb ellenzéki frakció, a Nemzeti Liberális Párt részéről felszólaló Ioan Chirtes arról beszélt, hogy a törvényjavaslat a román alaptörvényben nem szereplő közigazgatási struktúrákat, székeket vezetne be, és etnikai alapon olyan intézményeket hozna létre, amelyek az államfőével, a kormányéval és a parlamentével azonos jogköröket gyakorolnának, sértve az állam egységének elvét.

A háromnegyed órás vitában felszólaló kormánypárti és ellenzéki szenátorok a románsággal szemben tiszteletlen elkülönülési törekvésként értelmezték, és elítélték a tervezetet az MTI beszámolója szerint.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora nehezményezte, hogy a többség nem hajlandó nyílt és tisztességes érdemi vitát folytatni azokról az európai megoldásokról, amelyek a nemzeti közösségek identitásának megőrzését szolgálják. Szerinte az erdélyi magyarságnak jogos igénye az autonómia, amelyre az Európai Unióban számos jól működő példa létezik.

A törvénytervezetről a szenátus jövő keddi ülésén tartanak szavazást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.