Belföld

A többség szerint Orbán nem marad 2030-ig

A többség nem tartja reálisnak, hogy Orbán Viktornak módja van 2030-ig tervezni, és nem is szeretné, hogy így legyen, mert azok is többségben vannak, akik szerint rosszul jár az ország, amelyiknek hosszú távon ugyanaz a személy a vezetője. Többen vannak ugyanakkor azok, akik szerint egy miniszterelnöktől elfogadható, ha terveit nem szorítja be a négyéves parlamenti ciklus időkorlátjába. A Ténygyár közvélemény-kutatást végzett az újraválasztott kormányfő első parlamenti beszédének legfontosabb megállapításairól.  

Orbán Viktor mindig is egybefüggő korszaknak látta a 2010 és 2030 közötti időszakot, ezért negyedik ciklusának kezdetén már nem a következő választásig, hanem 10 vagy inkább 12 évre tervez – a negyedik miniszterelnöki eskütétele után elmondott Orbán-beszédnek ezek a legnagyobb visszhangot kiváltó mondatai.

A kormányfő szerint ugyanis a hosszú távra tervezés teszi elérhetővé a célt: Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni. Ambiciózus terv, kétségtelen, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a „jóllét” terén elég mélyről indulunk több kutatás, például az OECD vizsgálatai szerint is.

Orbán idézett mondatainak értelmezése leginkább így hangzott az elmúlt napokban: még 12 évig akar miniszterelnök maradni. Ezt az értelmezést látszólag a Miniszterelnökség új vezetőjének szavai is erősítik, Gulyás Gergely országgyűlési bizottsági meghallgatásán értekezett arról, hogy most nem látszik esélye a kormányváltásnak a következő 10 évben. Ha a per pillanat létező politikai térképre, erőviszonyokra tekintünk, nehéz cáfolni Gulyás megállapítását és Orbán újabb három ciklusa is tűnhet akár reálisnak is. De mit gondol erről a közvélemény? A Ténygyár 1000 fős reprezentatív kutatásai szerint a többség inkább szkeptikus.

Erős többség, 58 százalék egyáltalán nem vagy inkább nem tartja reálisnak, hogy Orbán újabb 12 évre tervezzen. Ezekben a véleményekben nyilván a pártszimpátia is közrejátszik, ám ha a ZRI Závecz Research által mért legfrissebb pártpreferencia adatok által mutatott masszív, 50 százalékos Fidesz-támogatottsággal vetjük össze ezt az eredményt, feltételezhetjük, hogy

a Fidesz támogatói között is szép számmal vannak, akiknek ez az újabb 12 év már inkább beláthatatlan messzeség.

Az adatot magyarázza a következő kérdésre adott válaszok megoszlása is.

A többség ugyanis nemcsak reálisnak nem tartja, hogy az országot hosszú távon ugyanaz a személy vezesse, de nem is szeretné, hogy így legyen. Bár a kérdésfeltevés elvonatkoztatott Orbán személyétől és beszédétől is, a válaszadók aligha tudták kivonni magukat az aktuális események hatása alól, már csak azért is, mert

választókorba ért egy olyan generáció, amelyik kisiskolás kora csak egyetlen embert látott a miniszterelnöki bársonyszékben.

Nem mellesleg, a következő választáson pedig már azok is szavazhatnak, akik az általános iskolát is Orbán miniszterelnöksége alatt kezdték.

Látszólagos ellentmondás, hogy a közvélemény jelentős része mindemellett vevő arra, ha egy politikus horizontja túlmutat a választási ciklusokon.

Ebből az adatból, összevetve az előzőekkel, az valószínűsíthető: a közvélemény többsége tisztában van azzal, hogy nagy célok megvalósításához a politikában is hosszabb idő kell, ám Orbán Viktortól az újabb 12 évet már soknak tartja.

Módszertan

A kutatásban felhasznált válaszok száma: 1000 fő. Az adatfelvétel időpontja: 2018. május 11-12. A Pulzus kutatási applikációban (www.pulzus.eu) feltett kérdésekre adott válaszokat – mivel azokban az eszköz technológiai sajátosságai miatt a 18-49 éves korosztály felülreprezentált – telefonos adatfelvétellel egészítettük ki az 50 feletti korosztály körében, reprezentatív mintavétellel. Az így létrejött válaszadói minta a felnőtt korú magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor és végzettség szerint.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.