Belföld

A többség szerint Orbán nem marad 2030-ig

Ténygyár
Ténygyár

2018. 05. 17. 14:04

A többség nem tartja reálisnak, hogy Orbán Viktornak módja van 2030-ig tervezni, és nem is szeretné, hogy így legyen, mert azok is többségben vannak, akik szerint rosszul jár az ország, amelyiknek hosszú távon ugyanaz a személy a vezetője. Többen vannak ugyanakkor azok, akik szerint egy miniszterelnöktől elfogadható, ha terveit nem szorítja be a négyéves parlamenti ciklus időkorlátjába. A Ténygyár közvélemény-kutatást végzett az újraválasztott kormányfő első parlamenti beszédének legfontosabb megállapításairól.  

Orbán Viktor mindig is egybefüggő korszaknak látta a 2010 és 2030 közötti időszakot, ezért negyedik ciklusának kezdetén már nem a következő választásig, hanem 10 vagy inkább 12 évre tervez – a negyedik miniszterelnöki eskütétele után elmondott Orbán-beszédnek ezek a legnagyobb visszhangot kiváltó mondatai.

A kormányfő szerint ugyanis a hosszú távra tervezés teszi elérhetővé a célt: Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni. Ambiciózus terv, kétségtelen, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a „jóllét” terén elég mélyről indulunk több kutatás, például az OECD vizsgálatai szerint is.

Orbán idézett mondatainak értelmezése leginkább így hangzott az elmúlt napokban: még 12 évig akar miniszterelnök maradni. Ezt az értelmezést látszólag a Miniszterelnökség új vezetőjének szavai is erősítik, Gulyás Gergely országgyűlési bizottsági meghallgatásán értekezett arról, hogy most nem látszik esélye a kormányváltásnak a következő 10 évben. Ha a per pillanat létező politikai térképre, erőviszonyokra tekintünk, nehéz cáfolni Gulyás megállapítását és Orbán újabb három ciklusa is tűnhet akár reálisnak is. De mit gondol erről a közvélemény? A Ténygyár 1000 fős reprezentatív kutatásai szerint a többség inkább szkeptikus.

Erős többség, 58 százalék egyáltalán nem vagy inkább nem tartja reálisnak, hogy Orbán újabb 12 évre tervezzen. Ezekben a véleményekben nyilván a pártszimpátia is közrejátszik, ám ha a ZRI Závecz Research által mért legfrissebb pártpreferencia adatok által mutatott masszív, 50 százalékos Fidesz-támogatottsággal vetjük össze ezt az eredményt, feltételezhetjük, hogy

a Fidesz támogatói között is szép számmal vannak, akiknek ez az újabb 12 év már inkább beláthatatlan messzeség.

Az adatot magyarázza a következő kérdésre adott válaszok megoszlása is.

A többség ugyanis nemcsak reálisnak nem tartja, hogy az országot hosszú távon ugyanaz a személy vezesse, de nem is szeretné, hogy így legyen. Bár a kérdésfeltevés elvonatkoztatott Orbán személyétől és beszédétől is, a válaszadók aligha tudták kivonni magukat az aktuális események hatása alól, már csak azért is, mert

választókorba ért egy olyan generáció, amelyik kisiskolás kora csak egyetlen embert látott a miniszterelnöki bársonyszékben.

Nem mellesleg, a következő választáson pedig már azok is szavazhatnak, akik az általános iskolát is Orbán miniszterelnöksége alatt kezdték.

Látszólagos ellentmondás, hogy a közvélemény jelentős része mindemellett vevő arra, ha egy politikus horizontja túlmutat a választási ciklusokon.

Ebből az adatból, összevetve az előzőekkel, az valószínűsíthető: a közvélemény többsége tisztában van azzal, hogy nagy célok megvalósításához a politikában is hosszabb idő kell, ám Orbán Viktortól az újabb 12 évet már soknak tartja.

Módszertan

A kutatásban felhasznált válaszok száma: 1000 fő. Az adatfelvétel időpontja: 2018. május 11-12. A Pulzus kutatási applikációban (www.pulzus.eu) feltett kérdésekre adott válaszokat – mivel azokban az eszköz technológiai sajátosságai miatt a 18-49 éves korosztály felülreprezentált – telefonos adatfelvétellel egészítettük ki az 50 feletti korosztály körében, reprezentatív mintavétellel. Az így létrejött válaszadói minta a felnőtt korú magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor és végzettség szerint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.