Belföld
Budapest, 2018. május 14.
Áder János köztársasági elnök (j2) a nemzetközi klímavédelmi együttmûködésben való részvételrõl tárgyal a fõpolgármesterrel és a megyei jogú városok képviselõivel a Sándor-palotában 2018. május 14-én. Az államfõ mellett balról Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) fõigazgatója, jobbról és Kõrösi Csaba, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A megyei jogú városok is csatlakoznak a klímavédelemhez

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 14. 18:49

A klímavédelemben a kulcsszerep a városokra hárul – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn, miután hivatalában fogadta Tarlós István főpolgármestert és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjait.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, a döntő szerep a városokra, különösen a nagyvárosokra hárul. A kibocsátás 70 százalékáért ugyanis ezek felelnek – mondta az államfő.

Az Under2 nemzetközi klímavédelmi együttműködésről szóló tárgyalás után Áder János közölte: Budapest 2015-ös belépése után most az MJVSZ tagjai is egyhangúlag úgy döntöttek, hogy csatlakozni kívánnak a mozgalomhoz. Az államfő azt mondta, a 2015-ös párizsi klímaegyezménnyel „lélektani áttörés” történt, de még mindig rengeteg a tennivaló, a kitűzött cél eléréséhez a nemzeti vállalások nem elegendőek.

Áder János hangsúlyozta: a közös cél, hogy élhető környezetet, fenntartható gazdaságot, urbanizált térséget hagyjunk a következő generációkra.

Tarlós István főpolgármester elmondta, az utánunk jövő generációkat érintő problémák közül az egyik legégetőbb a globális klímaváltozás kérdése. Az államfő az MVJSZ elnökétől, Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármestertől kérte, hogy a kezdeményezést továbbítsa a megyei jogú városok polgármesterei felé.

Szita Károly elmondta, a megyei jogú városok egyhangúlag döntöttek arról, hogy „a klímavédelem nemzetközi éllovasai lesznek”.

Ezek a városok 2022-ig több mint százmilliárd forintot költenek majd klímavédelemre, energiahatékonyságra és fenntarthatóságra,

és példaként említette, hogy a közintézmények jelentős részét energiahatékonnyá teszik, megújuló energiaforrásokat kötnek a közösségi rendszerekre.

Az említett összeg egy része európai uniós forrásból, másik része a Modern városok programból származik – jelezte Szita Károly.

(MTI)

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök (j2) a nemzetközi klímavédelmi együttműködésben való részvételről tárgyal a főpolgármesterrel és a megyei jogú városok képviselőivel a Sándor-palotában 2018. május 14-én. Az államfő mellett balról Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, jobbról és Kőrösi Csaba, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója. MTI/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.