Belföld

Bezuhant egy munkás a faaprító gépbe – esélye sem volt

Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség két munkahelyi vezető ellen. A szerencsétlenül járt munkás néhány hónapja dolgozott a telephelyen, famegmunkáló munkakörben. A feladatai közé tartozott a faaprító-daráló gép működtetése, így az is, hogy megszüntesse a torlódást, ha a gép behordó szalagján feltorlódik az anyag.

A sértett tavaly március végén, követve a kialakult gyakorlatot, felállt a darálógép behordó szalagjára, és az bevitte a darálógépbe. A férfi a súlyos traumás roncsolódás miatt a helyszínen életét vesztette. Kollégái pont cigarettaszüneten voltak, amikor történt az eset. Mikor visszaértek, többen is rosszul lettek a látványtól. Értesítették a mentőket, de a munkás életét már nem lehetett megmenteni. A Mi Abonyunk hírportál egyik olvasója arról számolt be, hogy egy másik ott dolgozó férfit is baleset ért. Neki a kezét tépte le a faaprító gép.

A vádirat szerint a két vezető tudott arról, hogy a munkások a munkavédelmi szabályokat nem tartják be, ennek ellenére nem tiltották meg nekik a munkavégzést, bár az a munkaköri kötelezettségük lett volna.

Az ügyészség szerint mulasztásuk következménye volt a halálos eredményű baleset, mely miatt velük szemben az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Szolnoki Járásbíróságnál.

 

Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Photononstop / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik