Belföld

Kiderült, így osztják el az adózók pénzét a pártok

A Nemzeti Választási Bizottság megállapította a pártok költségvetési támogatási arányát.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a pártok működésére fordítható, mintegy 2,5 milliárd forint támogatásának elosztási arányát, amely a következő négy évre érvényes. A pénzből csak a választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok kaphatnak.

A törvény szerint a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát egyenlő arányban kell elosztani az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok között. A fennmaradó 75 százalék a választások eredménye illeti meg a pártokat.

Az NVB döntése szerint a költségvetési keret 25 százalékát a DK, a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd között osztják el egyenlő arányban.

A 75 százalékos keretet a következő arányban osztják szét a pártok között: Fidesz: 45,863, Jobbik: 21,93, MSZP: 11,219, LMP: 6,637, DK: 6,074, KDNP: 4,673, Momentum: 2,316, Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 1,288.

Az Országgyűlésbe jutott pártok támogatását az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg. A pénzt negyedévente fizetik. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik